НОВИНИ

Великобритания обяви национален траур до края на деня на погребението на кралицата

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:11, 09.09.2022 (обновена)
Чете се за: 04:32 мин.
Европа
Слушай новината

Великобритания скърби. С цветя пред кралските дворци, камбанен звън и оръдейни салюти поданиците на Елизабет Втора почитат кончината ѝ. Разделят се с държавен глава превел монархията в бурни времена, белязани от края на Британската империя. Елизабет Втора коренно промени и мястото на страната на световната сцена.

Новият крал Чарлз Трети се завърна в столицата, където тази вечер се очаква да направи първо обръщение към нацията.

Безкрайна редица от хора посрещна Чарлз Трети пред Бъкингамския дворец. Всички искаха да стиснат ръката му и да изразят съболезнования за загубата.

Възпоменателна служба за Елизабет Втора има тази вечер в катедралата Сейнт Пол в Лондон. В храма присъстват висши официални лица. 2000 билета за церемонията бяха разпродадени на принципа "получават първите дошли".

"Бог да пази Краля" - така след смъртта на Елизабет Втора националният химн на Великобритания ще трябва да се върне към оригиналната си версия от 1745 г. Страната е в национален траур до края на деня на държавното погребение на единствения монарх в живота на повечето британци. Мнозина се събудиха за първи път без жената, определена от собствения си внук Хари като "баба и на цялата нация".

"Тя беляза целия ми живот, не познавам друго. Голям шок за мен и страната, всичко ще се промени, вероятно ще имаме различни парични знаци след като имаме нов монарх. Няма да е за вярване, сякаш нещо се преобръща", каза Пол Крамфора, жител на Лондон.

Засега банкнотите с лика на Елизабет Втора остават законно платежно средство, но предстои постепенната им замяна с купюри с образа на Чарлз Трети.

Бъкингам обяви, че членовете на кралското семейство ще останат в траур една седмица след държавното погребение след около 10 дни. Хората днес се събираха спонтанно пред кралските дворци.

Траурно отекнаха църковните камбани, включително пленената през Кримската война Севастополска камбана в Уиндзор, която бие само при смърт на монарха.

96 топовни салюта отбелязаха всяка година от живота на покойната кралица.

Докато членовете на кралското семейство пристигаха в Лондон от резиденцията Балморал, британският парламент промени програмата си и се събра на специална сесия в памет на покойната кралица. Депутатите ще заседават и в събота - рядко срещана практика, за да приемат съболезнователно послание към краля.

"Разговарях с Негово величество снощи и изразих моите съболезнования. Дори и когато е в траур, той запазва чувството си за дълг. Той вече има значителен принос чрез работата си за опазване, образование и неуморната си дипломация. Дължим му лоялност и преданост. Британският народ, Общността на нациите и всички ние в този парламент ще го подкрепим докато той води страната ни към нова ера на надежда и прогрес", каза премиерът Лиз Тръс.

Насрочени стачни действия в страната през следващите дни бяха отменени през траурния период в знак на уважение към покойната Елизабет Втора. Очаква се банкова ваканция, а вероятно и училищна. Би Би Си отмени излъчването на концертни прояви, насрочени за събота. Коронацията на Елизабет през юни 1953 г. е първата, излъчена по телевизията.

Снимки: БГНЕС

ОТИДЕ СИ ЕДНА ЕПОХА: ПОЧИНА КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ II

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агнеса Руси е назначена за посланик на Република Северна Македония у нас
Агнеса Руси е назначена за посланик на Република Северна Македония у нас
Стоилов: Трябва да сме максимално концентрирани и на ниво срещу Локомотив София
Стоилов: Трябва да сме максимално концентрирани и на ниво срещу Локомотив София