НОВИНИ

В наводнените села все още няма вода, открита е денонощна телефонна линия за доброволци

bnt avatar logo
от БНТ
17:03, 09.09.2022
Чете се за: 05:07 мин.
Общество
Слушай новината

Жандармерия влезе от днес в наводнените села в Карловско. Целта е да бъде подсилена охраната там заради сигнали за появили се мародери. Продължават и проверките на властите, дали в района е имало незаконна сеч, която е причина за размера на бедствието. През почивните дни в селата се очакват и още доброволци, които да помогнат на хората да възстановят домовете си и да спасят малкото останала покъщнина.

Седми ден хората се борят с тоновете кал и дървета, донесени от водата. Основен проблем към момента в пострадалите села остава липсата на водоснабдяване. Водата ще бъде пусната, чак след като всички проби на здравните власти докажат, че тя е безопасна за хората.

Поетапно се възстановява и електрозахранването в района, с изключение на къщите, които още са наводнени. От днес в селата има и допълнителна охрана от сили на жандармерията. А за всички доброволци, които искат да дойдат, е открита денонощна телефонна линия. Целта е чрез този горещ телефон да се координират действията на всички, които искат да помогнат и те предварително да знаят къде и по какъв начин ще бъдат най-полезни за хората.

0879 182 250 - денонощна телефонна линия за доброволци

Във всяко от наводнените села ще има по четири екипа на жандармерията един през деня и 3 през нощта. Така общо 50 служители ще подсилят работата на полицията.

"На колегите от жандармерията даваме имената на лица от контингента, които се занимават с кражби", уточни комисар Костадин Костов, началник на „Охранителна полиция" ОД на МВР Пловдив.

Засега няма сериозни случаи на кражби или повреждане на имущество и силите на реда ще направят всичко възможно това да не се случи - увери служебният вътрешният министър Иван Демерджиев. Той участва в поредната проверка за незаконна сеч в района и не скри съмненията си, че в едно от сечищата е възможно да има нарушения.

"По първоначални данни имаме сериозни съмнения, че има нарушения тука, извършени конкретно на това сечище, ще бъдат проверени и следващите до изворите на реката, която отива към с Богдан. Има данни за наличие на трупи, каквито не трябва да има на сечището, след като то бъде експлоатирано и почистено и предадено", каза министърът.

Сериозни съмнения за нарушения в едно от сечищата край наводнените села

Резултатите от проверката се очакват до 10 дни.

"Крайната спирка е там, откъдето смятаме, че е започнало всичко. Сечище, подобно на това като своеобразно дере. Без да уточнявам дали е от горския фонд или не. Където според показания на свидетели, е била струпана огромна трупна маса, която е направила бент, който се е пропукал и е предизвикал първата вълна", каза Румен Попов зам. апелативен прокурор Пловдив.

Сателитни снимки на района непосредствено преди и след бурята на втори септември, също показват размера на бедствието.

"Цялата растителност и почвен слой около водното течение липсва вследствие на силата на водата. Цели насаждения липсват, цели подотдели. Специалисти метеоролози казват, че за първи път наблюдават от 8 до 12 часа застой на такъв облак на едно място", каза инж. Здравко Бакалов, директор на Южно-централно управление.

И докато властите търсят какви са причините за невижданото водно бедствие, хората в пострадалите села още не могат да се отърсят от преживяното.

Вече седмица те се опитват да почистят домовете си и да спасят малкото им останала покъщнина. Признават, че не могат да се справят сами. Да им помогнат след бедствието, дошли и футболни фенове.

В почивните дни в пострадалите села се очакват още доброволци. За тях е открита денонощна гореща линия, така че да се координират действията на всички, които искат да помогнат.

По темата работят: Златин Бояджиев, Йоана Миланова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоилов: Трябва да сме максимално концентрирани и на ниво срещу Локомотив София
Стоилов: Трябва да сме максимално концентрирани и на ниво срещу Локомотив София
Патриарх Неофит: С кончината на кралица Елизабет II Великобритания и светът губят забележителен държавник
Патриарх Неофит: С кончината на кралица Елизабет II Великобритания и светът губят забележителен държавник