НОВИНИ

Открита е процедурата за продажба на кораба "Вера Су"

bnt avatar logo
от БНТ
17:48, 09.09.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Заседналият преди около една година моторен кораб "Вера Су" ще бъде продаден на търг с явно наддаване.

От няколко месеца плавателният съд се намира в Кораборемонтния завод "Терем Флотски арсенал" край Варна, докато се вземе решение за съдбата му.

Определената тръжна цена за продажбата на кораба "Вера Су" е в размер на 460 000 щатски долара без ДДС. За участие в търга се изисква депозит в размер на 10% от началната тръжна цена. Първоначалната цена е определена от лицензиран независим оценител.

Моторният кораб "Вера Су" заседна край бреговете на Камен бряг на 20 септември миналата година. Плавателният съд беше изтеглен след повече от месец - на 26 октомври. В края на миналата година корабът беше изваден на сух док в Кораборемонтния завод "Терем Флотски арсенал", за да се направят огледи на пробойните и да се опишат щетите.

На "Вера Су" бяха направени частични ремонти, след което беше спуснат отново във вода. В операцията по изтеглянето и спасяването на кораба държавата изразходи над 2 милиона лева.

"След продажбата на кораба, ако цената не покрие разходите на държавата, те ще бъдат претендирани по законов ред от страна на българската държава и ще бъде претендирана пред застрахователя останалата част от сумата. Държавата, в лицето на министерство на транспорта, вече е направила оценка на всички разходи във връзка с инцидента и последващите действия. В следващите две седмици те ще имат възможност да се запознаят физически с кораба, придружавани от представители на "Морска администрация". Така че те могат да придобият абсолютно точна представа за настоящото състояние на кораба. За всеки един кандидат-участник това е изключително важно", обясни капитан Валентин Енчев, директор на дирекция "Морска администрация".

Крайният срок за подаване на заявленията за участие в търга изтича в 17.30 часа на 27 септември. Документите могат да се подават в деловодството на Дирекция "Морска администрация" във Варна. Търгът ще се проведе на 28 септември. Ако няма желаещи кандидати да закупят кораба "Вера Су", ще бъде организиран втори търг.

Репортер: Петър Дойкински

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на CEV: Живко Жечев ще бъде помнен завинаги
Президентът на CEV: Живко Жечев ще бъде помнен завинаги
ДКК е приключила ремонта на около 70 язовира, но не може да ги предаде заради административни пречки
ДКК е приключила ремонта на около 70 язовира, но не може да ги предаде заради административни пречки