НОВИНИ

Погребението на Елизабет Втора - какъв е протоколът за церемонията?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:12, 09.09.2022
5363
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

С кодовите имена "Еднорог" и "Лондон бридж" са разписани точните стъпки за организацията на кралското погребение. Те са създадени и няколко пъти актуализирани през последните десетилетия, като в планирането е участвала и самата Елизабет Втора.

Очаква се по-късно от Бъкингамския дворец да потвърдят датата на погребението на кралица Елизабет Втора. Предполага се, че ще е в рамките на следващите 10 дни. По решение на новия монарх - Чарлз Трети, траурът на кралското семейство ще продължи 7 дни след като Нейно Величество бъде изпратена в последния ѝ път.

Великобритания обяви национален траур до края на деня на погребението на кралицата

Елизабет Втора почина в лятната кралска резиденция - замъкът Балморал в Шотландия. Затова ковчегът с тленните ѝ останки първо ще бъде положен в катедрала "Сейнт Джайлс" в Единбург.

В ход е подготовката на Уестминстърското абатство за прощаването с кралицата. Тленните ѝ останки ще бъдат транспортирани до Лондон със самолет.

От Бъкингамския дворец ковчегът ще пристигне в бавна процесия, придружена с военен парад и от членовете на кралското семейство. Тялото на кралицата ще бъде положено в Уестминстър Хол. Залата е най-старата част от Уестминстърския дворец. Жителите и гостите на Лондон ще имат най-малко 4 дни, с които ще могат да се простят с Нейно Величество. През 2002 г. в същата зала е бил положен и ковчегът с кралица Елизабет - майката на Елизабет Втора.

"Посланието ми е много просто - елате с цялата си мъка и тревога. Нека приемем чувството на загуба с цялата възможна честност. Нека не се преструваме, че това е най-голямото предизвикателство. Най-огромният удар. Особено за семейството ѝ - не забравяйте това", казва Джъстин Уелби, архиепископ на Кентърбъри.

Ковчегът с тленните останки на британската кралица ще бъде положен върху повдигната платформа, като от четирите му страни ще има военни, които служат на кралската фамилия. Ще бъде покрит с Кралския флаг. Отгоре ще бъдат положени и останалите регалии на кралската власт - Имперската държавна корона, сфера и скиптър.

Абатството е историческата църква, където са короновани кралете и кралиците на Великобритания. Тук е била коронацията на Елизабет, както и венчавката ѝ за принц Филип през 1947 г. Следва кратка служба в параклиса "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор, и полагане на ковчега в кралския трезор, където почиват кралете от Хенри Осми насам.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-голямото предизвикателство пред крал Чарлз Трети ще е обединението на нацията
Най-голямото предизвикателство пред крал Чарлз Трети ще е обединението на нацията
Гергана Топалова отпадна на четвъртфиналите на турнир по тенис в Кайро
Гергана Топалова отпадна на четвъртфиналите на турнир по тенис в Кайро