НОВИНИ

Какво ще се промени с управлението на крал Чарлз Трети

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:18, 09.09.2022
Чете се за: 05:55 мин.
Европа
Слушай новината

За новия британски крал казват, че "никой не е по-подготвен за трона от него". Със сигурност е така, защото той сяда на трона на 73 години. След 70 години като престолонаследник сега ще има нелеката задача да спечели любовта и доверието на британските поданици.

Как Великобритания ще се промени с настъпването на нова ера в монархията и какви са най-големите предизвикателства пред краля?

70 години - толкова време Чарлз носи титлата принц на Уелс, отредена за престолонаследника. Най-дълго очаквалият да наследи трона принц е и най-възрастният крал на Великобритания. Но не всички на Острова са готови да свикнат с мисълта, че си е отишла Елизабет Втора - кралицата, която беше символ на устойчивостта.

Крал Чарлз III с първо телевизионно обръщение: Моята любима майка беше вдъхновение и пример за мен

"За голяма част от нас британците Кралицата е била там през целия ни живот. Няма да е пресилено, ако кажем, че смъртта ѝ бележи края на една епоха", каза журналистът Майкъл Холдън.

Какво ще се се промени?

Немалко неща в чисто битово отношение - като химна. Вместо досегашното "Бог да пази Кралицата", британците ще се върнат към оригиналната версия на химна от 1745 г.

Поетапно ще бъдат заменени банкнотите и монетите, които сега са с лика на Елизабет Втора. От "Банк ъф Ингланд" обаче успокояват, че това ще продължи няколко години и настоящите паундове остават в сила.

Въпреки това вече се подготвят първите монети, върху които ще бъде изобразен Чарлз Трети. Ще се наложи да бъдат променени и униформите на полицаите, върху които сега са изписани инициалите на Кралицата.

По-големи промени се очакват в образа на британското кралско семейство и начина, по който то се представя пред света.

"Кралицата винаги е предизвиквала интерес, но никога не е давала интервю. Нито едно за цялото си 70-годишно управление. Да, сътрудничила е за различни документални филми и е повдигала леко завесата на това, което се случва в кралското семейство. Но само толкова", каза каза журналистът Майкъл Холдън.

За разлика от Елизабет Втора Чарлз Трети и синовете му Уилям и Хари са много по-открити пред медиите. Да можеш да вземеш интервю от монарха - това ще бъде сред новостите във Великобритания. Чарлз, подобно на своя баща принц Филип, е известен с понякога нетактичните си изказвания. През годините той си е позволявал да коментира теми, считани за забранена територия за кралските особи, включително политика.

Най-голямото предизвикателство пред крал Чарлз Трети ще е обединението на нацията

В интервю за Би Би Си преди няколко години той не крие, че е наясно, че с възкачването си на престола, ще трябва да бъде и много по-внимателен какво и как казва.

Със сигурност ще остане посветен на своите благотворителни каузи - сред тях опазването на околната среда и подпомагането на нуждаещи се. А още в първия си ден като крал Чарлз Трети показа и своя друга страна - на топъл и изключително земен човек. Така го описва 86-годишна жена, която днес изказа съболезнованията си и спонтанно реши да целуне ръката на новия крал.

За първи път от близо век Великобритания ще има и кралица-консорт. Съпругът на Елизабет Втора - Филип, не получава титлата крал, а през целия си живот е принц-консорт. Такава се очакваше да бъде и титлата на съпругата на Чарлз - Камила. Но по искане на кралица Елизабет, след възкачването на сина ѝ, Камила ще стане кралица. Променят се и титлите на останалите членове на кралското семейство и Уилям и Кейт вече са херцози на Кеймбридж и Корнуол. След това престолонаследникът ще бъде наричан и принц на Уелс.

Но докато всички промени в кралското семейство станат факт, трябва да се проведе и коронацията. А това ще стане най-рано след година. Всъщност легитимността на Чарлз не зависи от церемонията, но е малко вероятно той да се откаже от събитието.

"Коронацията безспорно ще бъде много вълнуващо събитие за всички - не само за британците. Не сме имали такава от 70 години и вероятно единствено сватбата на Уилям и Кейт може да се сравни с блясъка, който се очаква да видим в този ден", каза журналистът Майкъл Холдън.

Коронацията трябва да се проведе в Уестминстърското абатство и да бъде проследена на живо от най-малко 3 млрд. телевизионни зрители по цял свят.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пешков и Димитрова са шампиони на България в интервалния старт с ролкови ски
Пешков и Димитрова са шампиони на България в интервалния старт с ролкови ски
Крал Чарлз Трети: Моята любима майка беше вдъхновение и пример за мен
Крал Чарлз Трети: Моята любима майка беше вдъхновение и пример за мен