НОВИНИ

Крал Чарлз Трети: Моята любима майка беше вдъхновение и пример за мен

bnt avatar logo
от БНТ
20:03, 09.09.2022
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Слушай новината

Престолонаследникът на британската корона крал Чарлз Трети направи първото си телевизионно обръщение след кончината на кралица Елизабет Втора вчера.

"Обръщам се към вас с чувство на дълбока мъка. През целия ми живот моята любима майка беше вдъхновение и пример за мен и цялото семейство. Дължим ѝ най-сърдечния дълг, който едно семейство би могло да дължи на своята майка - заради любовта, загрижеността, напътствията, разбирането и примера, който ни даваше. Кралица Елизабет живя достойно и изпълни обещанията си - мъката ни за нея е дълбока.

Това обещание за доживотна служба дължа и аз на вас днес. Цялото семейство споделя личната си мъка с всички вас в Обединеното кралство, във всички страни, където кралицата беше държавен глава, в Британската общност и по целия свят. Оставаме с усещане за дълбока благодарност за тези над 70 години, през които майка ми като кралица служи на толкова много народи".

Какво ще се промени с управлението на крал Чарлз III?

В речта си Чарлз Трети припомни обръщението на майка си от 1947 г., когато Елизабет Втора се закле, че ще служи на британската общност през целия си живот, независимо дали е дълъг или кратък.

"Това сега е нещо повече от обет - това е дълбок личен ангажимент, който тя изпълняваше и който дефинира целия ѝ живот. Тя направи саможертви в името на този дълг. Никога не се поколеба във време на промяна, на прогрес, във време на радост и тъга, във време на загуба. През нейния живот на служба видяхме, че любовта ѝ към традицията, но също и безстрашната ѝ посветеност на прогреса дефинираха нацията. Любовта и уважението, които тя вдъхнови, се превърнаха в отличителен белег на нейното царуване", каза кралят.

Новият крал също се закле във вярност на поданиците си:

"Както самата кралица го направи с такава непоколебима преданост, сега аз също тържествено се заклевам пред вас, за оставащото време, което Бог ми е отредил, да изпълнявам конституционните принципи в сърцето на нацията. Където и да живеете във Великобритания или Общността, независимо от произхода или вярванията ви, ще ви служа с преданост, уважение и любов, както съм правил и досега. Разчитам на помощта на любимата си съпруга Камила, която също се отдаде на служба на обществото и сега ще стане кралица консорт. Убеден съм, че тя ще изпълнява новата си роля със същата отговорност, на която и аз самият разчитам толкова много."

Чарлз Трети обяви, че първородният му син Уилям ще наследи титлата принц на Уелс.

"С Катрин до него съм убеден, че новите принц и принцеса на Уелс ще продължават да вдъхновяват и да водят нашия национален диалог и да помагат за сближаването на периферията с центъра, където може да бъде оказана жизненоважна помощ."

В обръщението си кралят спомена и втория си син - принц Хари и съпругата му Меган Маркъл:

"Искам да изразя любовта си към Хари и Меган, които градят общия си живот отвъд океана".

Вижте част от обръщението на краля във видеото

Превод в ефир: Георги Пашов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво ще се промени с управлението на крал Чарлз Трети
Какво ще се промени с управлението на крал Чарлз Трети
Айк Мнацаканян започва срещу швед на Световното по борба в Белград
Айк Мнацаканян започва срещу швед на Световното по борба в Белград