НОВИНИ

Увеличените часове в прогимназията ще натоварят още учениците

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:22, 09.09.2022
Чете се за: 04:35 мин.
Образование
Слушай новината

Наближава първият учебен ден. И докато всички се надяват учебната година да е присъствена въпреки газовата криза и COVID-19, се оказа, че в системата има нов конфликт.

60% от учениците в прогимназията от тази година ще имат по-дълъг учебен ден. Причината е в увеличените часове по български, математика и география. И докато директори и синдикати смятат, че децата не трябва да се натоварват допълнително, то учителите са съгласни с промяната.

Всичко започна с промяна на наредба на здравното министерство, с която всички учебни часове станаха от от 45 на 40 минути. Тънкият момент тук е, че всъщност часовете в 60% от българските училища, тези, които учат на две смени, така или иначе бяха по 40 минути.

Просветното министерство използва случая и каза: "Намаляваме продължителността на часовете, затова, за да няма пропуски, трябва да добавим още часове по проблемните български, математика и география". И така с половин час седмично се увеличиха българският език в 5-и и 6-и клас, математиката - в 5-и, 6-и и 7-и клас и географията - в 5-и клас. Но докато сметката в 40% от училищата е точна, то в останалите 60% не е.

"При това положение в три от дните учениците ще имат с един час повече, а в другите дни ще имат пак по седем часа, защото допълваме часа на класа и физическо възпитание и спорт. Учениците със сигурност ще се тръгват три дни в седмицата 40 минути по-късно. Пропускаме, разбира се, извънкласните дейности, кръжоците, които тук, в това училище, трябва да се провеждат в събота и неделя за учениците от 5-и, 6-и и 7-и клас", обясни Диян Стаматов, директор на 119-о СУ.

БНТ: Защо?

Диян Стаматов: През другото време те приключват в 19.05 ч., не е човешко след това да имат кръжок или извънкласна дейност, това е основната причина. Става тъмно, без съмнение и небезопасно за учениците, а след 20.00 часа те не трябва да се движат и сами.

За мотивираните ученици допълнителните часове ще се добре, казва Стаматов, но за тези, които имат затруднения колкото и часове допълнително да има, без да е променено учебното съдържание, ефектът ще е никакъв. Учителите по български език и математика обаче са на обратното мнение.

"Часовете по български език и литература и математика трябва да бъдат увеличени наистина. За сметка на какво не знам", Цеца Петрова, учител по български език и литература, 119-о СУ.

"Увеличаването на часовете ще ни помогне за справянето с материала по математика", смята Анета Бадова, учител по математика в 119-о СУ.

Освен това са нужни още 250 - 300 учители по български и математика допълнително, казва Стаматов. Липсват и 2 милиона лева, за да се финансират тези часове. Срещу промените са и учителските синдикати.

"Хората се възпротивиха на това решение, бих казал еднолично на стария министър на образованието. По никакъв начин това няма да доведе до по-добро качество на преподаване. Недоумяваме защо все пак това се случи, защо все пак и служебният министър му даде ход и го обнародва в Държавен вестник.", коментира Юлиан Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Никой от просветното министерство не отговори на въпроса на "По света и у нас" защо се създаде конфликт за здравето на учениците в прогимназията и желанието за повече часове по три предмета. Нито министърът, нито зам.-министърът, нито някой от експертите. Може би защото най-лесно е децата да се натоварват безкрайно, без да е ясно изобщо каква ще е ползата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цанко Цанков спечели плувния маратон в Гибралтарския проток
Цанко Цанков спечели плувния маратон в Гибралтарския проток
Най-голямото предизвикателство пред крал Чарлз Трети ще е обединението на нацията
Най-голямото предизвикателство пред крал Чарлз Трети ще е обединението на нацията