НОВИНИ

От специалните ни пратеници в Лондон: Великобритания има своя нов крал - Чарлз III

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:20, 10.09.2022
Чете се за: 05:00 мин.
По света
Слушай новината

На специална церемония Чарлз Трети официално беше провъзгласен за крал. За първи път церемонията се предаваше и по телевизията, макар ритуалът да има чисто представителен характер, тъй като тронът се наследява автоматично след смъртта на монарха.

Събитието предизвика огромен интерес както на Острова, така и по света. С фанфари и приветствие възкачването на престола на новия крал беше провъзгласено пред света. Прокламация, приета в двореца Сейнт Джеймс, беше прочетена от балкона.

"Принц Чарлз Филип Артър Джордж, след смъртта на нашия суверен, става нашия единствен законен владетел, Чарлз Трети. По Божията воля - крал на Обединеното кралство, Северна Ирландия и другите британски територии, глава на Общността на нациите, защитник на вярата, на когото ние се вричаме във вярност и подчинение. И молим Бога, по чиято воля управляват крале и кралици, да дари негово величество с дълги и щастливи години на трона".

От специалните ни пратеници: Крал Чарлз III беше провъзгласен публично като новия британски монарх

Текстът беше приет и одобрен от Съвета по възкачването на престола, който за последен път се е събирал през 1952 година.

Крал Чарлз Трети даде дума да следва стъпките на своята майка - покойната кралица Елизабет Втора.

За нас като семейство, а също и за кралството и Общността на нациите, майка ми беше пример за любов и безкористна служба. Управлението на майка ми беше несравнимо по своята продължителност, отдаденост и преданост. Дори сега, когато скърбим, изказваме своята благодарност към нея. Дълбоко осъзнавам огромната отговорност и тежките задължения на Суверен, които сега поемам. Ще подходя отговорно и ще се стремя да следвам вдъхновяващия ѝ пример.

За първи път от десетилетия отекнаха думите "Бог да пази краля!" И химнът прозвуча с променен текст. Събитието беше ознаменувано с 41 топовни салюта.

По-късно прокламацията беше прочетена и в Единбург, Белфаст и Кардиф - столиците на останалите държави в Обединеното кралство.

Хиляди хора се събраха пред двореца Сейнт Джеймс, за да приветстват новия крал, заедно със стотици телевизионни екипи от цял свят, дошли да отразят на историческия ден. Семейства с деца и домашни любимци, три поколения поданици на короната, хора с велосипеди, букети, телефони и фотоапарати - всички искаха да запечатат историческия момент - със селфита и спомени. Някои са дошли от други градове специално за случая.

"Доведох внуците си с влака, за да присъстват на този исторически ден!"

Много туристи от цял свят също бяха тук, където се пише историята на Великобритания.

Телевизионните екипи от цял свят също са атракция сами по себе си и освен да снимат, също биват запечатвани в снимките на туристите.

Британците очакват първите стъпки и попиват първите думи на своя нов крал и му отправят своите благопожелания.

"Да живее кралят!", каза малкият Алекс.

На 19 септември е погребението на кралица Елизабет II

А ликът на покойната майка на Чарлз Трети е на всяка крачка, във всякакви размери, в различни моменти от живота ѝ и управлението ѝ, в различни аранжименти - магазини, произведения на изкуството, екрани, плакати - по улиците на Лондон те са навсякъде.

Думите на Елизабет Втора, отправяни във възходи и кризи, попадаха в сърцата и поддържаха британския дух. Тя беше пример със своята отдаденост на нацията, със своята човечност и стил, а образът ѝ отдавна е елемент от популярната култура и вероятно ще остане неизменна част от нея.

Вижте още в прякото включване на специалните ни пратеници Цветелина Йорданова и Станислав Златев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възможно е някои училища да минат на онлайн обучение през зимата заради сметките за парно
Възможно е някои училища да минат на онлайн обучение през зимата заради сметките за парно
Възползват ли се гражданите от държавната отстъпка за горивата?
Възползват ли се гражданите от държавната отстъпка за горивата?