НОВИНИ

Възпоменателен митинг в Могиляне за 39-годишнината от Възродителния процес

bnt avatar logo
от БНТ
19:25, 26.12.2023 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
Общество
Слушай новината

В кирковското село Могиляне, пред паметника Тюркян чешма днес се проведе възпоменателен митинг. 39 години след Възродителния процес пред мемориала на малката Тюркян - най-младата жертва на декемврийските събития, се събраха близки, свидетели на случилото се и политици.

След среща с брата на Тюркян председателят на Парламентарната група на ДПС Делян Пеевски посочи, че щом 39 години по-късно все още се търси наказание, значи има много какво да се свърши.

"Болката я виждам в очите ви и тя не е отминала, ще се бориме никога това повече да не се случи в България. Защото благодарение на вас дойде демокрацията. Смятам, че ДПС обратно трябва да се върне при вас. Защото почетният председател д-р Ахмед Доган преди една година каза нещо, което мисля, че много не разбраха: "Върнете връзката с нашите хора, губим я последните 10 години, за което се извинявам и ще направя всичко, което е по силите ми да го поправя, за да започнем да правим реални неща", посочи Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС.

И днес Лютви Хаджиюсеин трудно скрива сълзите си при спомена за онзи ден:

"Имаше около 40-50 сантиметра сняг. И това място, където простреляха хората, стана като кланица, кръв навсякъде. Белият сняг стана чисто червен."

До стрелбата се стига след като хора от близките населени места тръгват към село Бенковски, за да кажат, че не искат иманата им да бъдат сменяни. Посрещат ги войници.

Лютви Хаджиюсеин: "Командирът даде заповед да се стреля по хората. Първоначално ние си помислихме, че патроните не са истински, че са халосни или гумени, очаквахме. В един момент вече като видяхме, че повалят хората на земята, тогава вече разбрахме, че патроните са истински. В същото време два патрона улучиха и мене."

Днес и обикновените хора, и политиците бяха категорични, че не трябва да се търси отмъщение, а обединение и разбирателство.

Автор: Цанка Семерджиева

снимки: БТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските баскетболистки до 16 г. ще участват на Балканиадата в Румъния
Българските баскетболистки до 16 г. ще участват на Балканиадата в Румъния
Радо Стойчев и Верона стигнаха до ценен успех в Италия след пълен обрат срещу Лубе и Алекс Николов
Радо Стойчев и Верона стигнаха до ценен успех в Италия след пълен обрат срещу Лубе и Алекс Николов