НОВИНИ

Москва потвърди за взривения руски кораб от украинските сили

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:29, 26.12.2023
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Новината за взривения руски кораб от украинските сили беша потвърдена от Москва. Русия обаче говори за поражения и един загинал - а Украйна - за пълно унищожение на десантния кораб Ново-черкаск в кримското пристанище Феодосия. Корабът е бил атакуван с управляеми ракети, изстреляни от украински самолети. Киев отрича, че по-късно самолетите са били свалени.

Украинският удар срещу руския десантен кораб в Крим e бил нанесен с крилати ракети, съобщават украински източници. Киев получи такива ракети от Великобритания и Франция. Поразени са и шест сгради, малък брой хора са настанени във временни жилища, съобщават окупационните власти. Според тях, пристанището работи нормално, последвалият пожар е бил овладян. "Новочеркаск" е предназначен за пренос до брега на жива сила и тежко въоръжение.

"Операцията беше планирана от армията и други сили за сигурност. Кадрите наистина са впечатляващи. Унищожен е военен кораб, вероятно пълен с муниции. При наличие на информация за вида боеприпаси на борда, тя ще бъде съобщена по-късно", заяви Юрий Игнат - говорител на ВВС на Украйна.

Украйна нанесе щети на Новочеркаск и през март миналата година при удар срещу окупираното пристанище Бердянск. Според Киев, при същото нападение е бил потопен и руския кораб "Саратов". Украинският президент Володимир Зеленски изрази благодарност към военно-въздушните сили, като иронично отбеляза, че Новочеркаск се е превърнал в поредната руска подводница.

"Извършена беше огромна работа. Унищожен беше голям десантен кораб. Той се присъедини към "флота", в който влиза и потопения ракетен крайцер Москва", каза още Юрий Игнат - говорител на ВВС на Украйна.

Руският президент Путин е бил информиран за удара, съобщи Кремъл. Министърът на отбраната Сергей Шойгу обяви, че тази година армията е изпълнила основната си задача - спиране на украинската контраофанзива:

"Руската армия непрекъснато заема по-изгодни позиции и разширява териториите под свой контрол по всички направления."

Украинските части остават в административните граници на Маринка, битките продължават, съобщи говорител на украинската армия след руските твърдения за падането на стратегическото населено място. Руска телевизия излъчи кадри от Маринка. Според украинската страна, градът е напълно разрушен, но не може да се говори за пълното му завлядаване от Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Японският боксьор Наоя Иноуе стана абсолютен световен шампион и в категория супер петел
Японският боксьор Наоя Иноуе стана абсолютен световен шампион и в категория супер петел
По-малкият брат на Килиан Мбапе Итън преговаря с ПСЖ за първи професионален договор
По-малкият брат на Килиан Мбапе Итън преговаря с ПСЖ за първи професионален договор