НОВИНИ

"Възраждане", БСП и ИТН с вот на недоверие (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:31, 17.04.2024
Чете се за: 06:57 мин.
У нас
Слушай новината

Остри критики към служебната власт в Народното събрание. БСП поискаха от президента да смени Димитър Главчев като служебен премиер. Едновременно с това заедно с "Възраждане" и ИТН внесоха вот на недоверие към служебния кабинет.

Сблъсък и по друга тема - кой определя министрите в кабинета, кой кадрува и кой носи отговорност за действията на служебния кабинет.

“Възраждане”, БСП и ИТН събраха 67 подписа за вот на недоверие - за първи път към служебно правителство.

"Първият мотив е свързан с безпрецедентната политическа намеса в намеса в работата на служебното правителство. Ако някой има някакви съмнение към нашия вот може да се обърне към КС - този безкрайно безкористен съд, в който няма политическа намеса. ПП не се подписаха. Отказаха ни. Което за пореден път показва какви долнопробни лицемери са тези спадания", каза Костадин Костадинов - председател на “Възраждане”.

"Вотът на недоверие с удоволствие бих го подкрепил, но проблемът е, че не е конституционно обоснован", обясни Кирил Петков - съпредседател на ПП.

"Има решение на Конституционния съд, което противоречи на такъв тип вот на недоверие. Има основание да се счита също, че с промените на Конституцията би могло това нещо да не важи", коментира Павела Митова - депутат от ПГ на ИТН.

БСП отправиха и призив:

"Президентът Радев да смени премиера Главчев. Той по новата конституция маже да го направи, президентът избира премиера. Това е работа на президента, не се месим в неговите дела. Служебният кабинет на Главчев е фалшиво служебен. Имаме доказателства, че това е кабинет на ГЕРБ", заяви Корнелия Нинова - председател на БСП.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви: не кадрува в МС. Предложението за смяна на външния министър от премиера Главчев часове след изказването на Борисов - лидерът на ГЕРБ определи така:

"Абсолютно съвпадение и в мотивите, в които е описал е много ясно. Последните 9-10 месеца на това управление ГЕРБ е носел 100% цялата отговорност за външната политика в държавата. Ако назначат Митов ще кажа: ГЕРБ носим отговорност и за външната политика. Най-лесно е и аз да кажа: а бе я си гледайте работата, който иска да отговаря", уточни Бойко Борисов - председател на ГЕРБ.

Петков му опонира.

"За една седмица да дадеш доверие на двама министри и след това да ги оттеглиш, дя имаш министър-председател, който чува от един политически лидер коментар и в следващата минута буквално реагира и след това политическия лидер - в случая Бойко Борисов да каже: ми това беше мудна случайност - аз мисля, че е леко хумористично", каза Кирил Петков.

Борисов уточни: имал причина да каже пред партийния актив на ГЕРБ, че ако Главчев не се съобрази с исканата смяна на външен министър, ще направи така, че да се съобрази.

"Симпатизантите, членовете на ГЕРБ и хората, които бяха дошли бяха бесни от назначенията на служебното правителство. Майката на кмета от ПП е министър в правителството на Главчев. И аз трябваше да им отговоря, че аз не съм съгласен нито с външния министър, нито с много от назначенията, но така е преценил Главчев, така е направил", коментира Бойко Борисов.

"Той явно Борисов има родословното дърво на всеки един. Вместо да търси майките и бащите и прадядовците или не знам още кой да си вземе отговорността, че това правителство е на ГЕРБ в момента", подчерта Кирил Петков.

ДПС имат очаквания към президента за предложените от Главчев смени на министри.

"Президентът трябва веднага да подпише указа и да имаме външен министър. Ние нямаме на практика външен министър в момента. Щом е преценил премиерът, да, Даниел Митов трябва да бъде. Изключително право на премиера е да извършва всички смени на министри, на заместник-министри. Президентът трябва да изпълни Конституцията, а не да я нарушава. не разбирам забавянето в неговия указ", каза Делян Пеевски - председател на ПГ на ДПС.

Отговорът на основния въпрос след всички скандали в първата седмица на кабинета:

- БНТ: Кой сега носи политическата отговорност за служебното правителство?

Бойко Борисов: Парламентът. И аз затова се обръщам към колегите - и Христо Иванов, и Кирил Петков и Делян Пеевски, защото на него най му е лесно да вика: ааа, аз нямам министри и не се занимавам, ще бъда опозиция. Само че когато гласувахме конституцията си говорехме как 10 години ще бъдем един блок- ПП-ДБ-ГЕРБ и ДПС".

"Ако господин Главчев, въпреки, че е бил в ГЕРБ, си вършеше нормално работата всъщност Конституцията не го накара той да съгласува реално с Борисов и Пеевски този кабинет. Нищо не го задължава когато Борисов се намръщи - той да подскача и да иска оставката на двама министри", допълни още Кирил Петков.

И другият въпрос - грешка ли бяха измененията в Конституцията:

"Аз не съжалявам и стоя зад всичко, което сме гласували. Всичко, което сме гласували, сме го направили заедно заради това колегите да не се отричат от тези 9 месеца. Направихме и хубави неща и не трябва да се срамуват от това. в условията на кампания да се отричат, защото утре да не стоят пак по някои скутове", каза Делян Пеевски .

Възелът се заплита - развръзката предстои.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските отбори на шпага за младежи и за девойки завършиха 19-и на световното първенство по фехтовка
Българските отбори на шпага за младежи и за девойки завършиха 19-и на световното първенство по фехтовка
Арманд Дуплантис: Чувствам, че имам много плам в себе си
Арманд Дуплантис: Чувствам, че имам много плам в себе си