НОВИНИ

Главчев: Дал съм своите предложения за издаване на указ, сега на ход е Радев

Служебният премиер обясни, че иска смяна на министри, защото не работят на неговите обороти

bnt avatar logo
от БНТ
17:14, 17.04.2024
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният министър-председател Димитър Главчев участва в извънредното заседание на Европейския съвет на 17 и 18 април в Брюксел. От белгийската столица той направи изявление:

"Ще изпълня задълженията си по Конституция и съм го направил. Дал съм своите предложения за издаване на указ, повече по въпроса няма какво да кажа. Сега на ход е президента Радев. Призовавам го и той да си изпълни задълженията по Конституция. Предложенията са изцяло мои, просто така се стекоха обстоятелствата, че се появиха призиви от партийни събрания. Само че те бяха впоследствие от разоворите, които проведох и това не е трудно да се провери. Закъснението в 10 часа вечерта при първото ми предложение, се дължеше на това, че изчаквах комуникация с президента, защото аз смятах, че така е коректно. Той е запознат и с двете промени. Очаквам той да направи своята стъпка по Конституция. България не може да бъде в режим на изчакване, до два месеца изборите са на вратата, външно министерство има много сериозна роля при организирането на изборите. Нямам доверие на двамата министри, които съм предложил за смяна, тъй като не могат да работят на оборотите, на които аз искам. Това се отнася за всички министри - искам непрекъсната комуникация и бързи решения, нямаме решения за изчакване. На което и да е партийно събрание, който и да се изкаже, не би ми оказало никакво влияние. По всякакви въпроси съм готов да продължа комуникацията си с президента Радев по въпроси, които се отнасят до доброто бъдеще на българските граждани. Няма да се отклоним от европейския път.", каза Главчев.

Държавните и правителствените ръководители ще обсъдят новия пакт за европейската конкурентоспособност, отношенията Европейски съюз - Турция, ситуацията в Украйна и в Близкия изток.

Гледайте на живо тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мирослава Минчева завърши седма във финала на 25 метра пистолет на Световната купа по спортна стрелба в Рио
Мирослава Минчева завърши седма във финала на 25 метра пистолет на Световната купа по спортна стрелба в Рио
Хърватите избират нов парламент
Хърватите избират нов парламент