НОВИНИ

Напрежение в Брюксел заради спряна конференция на крайната десница

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:41, 17.04.2024
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Полицията в Брюксел спря конференция на европейски политици от крайната десница, сред които унгарският премиер Виктор Орбан и бившият британски евродепутат Найджъл Фараж. По заповед на един от общинските кметове в белгийската столица силите на реда се намесиха вчера и прекратиха събитието на европейските крайнодесни и консервативни партии. Премиерът на Белгия Александър де Кро обаче категорично осъди действията на полицията.

Конференцията на крайната десница се очакваше с интерес в белгийската столица заради участието на ключови фигури като Орбан и Фараж. Европейските крайно десни обаче трябваше на няколко пъти да променят мястото на събитието си, защото няколко собственици на зали отказаха да ги приемат. В крайна сметка те намериха помещение за събитието си в Сен Жос - една от брюкселските общини. Кметът на общината обаче - Емир Кир, член на белгийската социалистическа партия, изпрати полицията, за са спре събитието. Найджъл Фараж определи действията му като връщане към времето на Съветския съюз.

"Знаете ли, лично аз вече съм се сблъсквал с културата на отричане. Имало е случаи, когато ресторанти не са искали да ме обслужват тук в Брюксел, в последните ми дни като евродепутат, кафенета също, дори кръчмата, където често ходех, каза, че вече не мога да отида там. Но това, което се случва сега, на място, където има медии от целия свят е неприемливо, законното изразяване на мнения от хора, които ще спечелят национални избори, вече не е приемливо тук, в Брюксел - в дома на глобализма. Ако не сте съгласни с ЕС, значи сте лоши", каза Найджъл Фараж - британски политик.

Кметът на Сен Жос Емир Кир обясни, че е решил да спре събитието, за да гарантира обществената безопасност. С публикация в X премиерът на страната Александър де Кро обаче остро осъди неговите действията и спирането на конференцията.

"Това, което се случи днес е неприемливо. Автономията на общинските власти е крайъгълен камък на нашата демокрация, но тя не може да отмени белгийската конституция, която гарантира свободата на словото и мирните събирания от 1830 г. Забраната на политически събрания е противоконституционна. Точка", заяви Александър Де Кро - премиер на Белгия.

Въпреки вчерашната намеса на полицията, европейската крайна десница смята днес да продължи конференцията си в Брюксел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стойка Кръстева: Имаме потенциал и деца, които искат да се доказват и да се развиват в бокса
Стойка Кръстева: Имаме потенциал и деца, които искат да се доказват и да се развиват в бокса
Килиан Мбапе: Винаги съм бил горд да играя за ПСЖ, мечтая да спечеля Шампионската лига с Париж
Килиан Мбапе: Винаги съм бил горд да играя за ПСЖ, мечтая да спечеля Шампионската лига с Париж