НОВИНИ

Рязка промяна на времето: Значителни валежи и силен вятър днес и утре

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 17.04.2024
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

В широки граници бяха температурите тази сутрин: от едва 8-9° във Видин и Монтана, 14° в София до 18 във Варна и Бургас и 19° в Ахтопол. Вятърът в югоизточната половина от страната е все още от югозапад, със скорост до момента около 60-70 км/ч. по високите планински върхове е неизмерим, с пориви над 140 км/ч.

И през денят вятърът в югоизточните райони ще се задържи от юг-югозпад, временно силен с пориви до около 80-90 км/ч. В останалата част от страната с умерен и силен вятър от запад-северозапад вече прониква по-студен въздух, обявено e предупреждение за проливни валежи от дъжд, гръмотевични бури и условия за градушки. Максималните температури днес ще бъдат в голям интервал - от около 12° в крайните северозападни райони до 26°- 27° в Източна България, в София след 24° вчера, следобед ще бъде не повече от 20°.

Валежите ще продължат и през нощта, със значителни количества и гръмотевици в Централна и Източна България. Вятърът навсякъде ще се ориентира от запад-северозапад и застудяването ще продължи. Минималните температури утре ще са между 5° и 10°, в София около 5°. Максималните температури вече в цялата страна ще се понижат и в повечето райони ще бъдат между 13° и 18°, в София около 13°. Ще остане облачно и ветровито, с временно силен северозападен вятър, и с валежи сутринта все още в Източна България, включително и по Черноморието, а около и след обяд - на много места в югозападната половина от страната, по-значителни в Родопската област.

Ветровито и с валежи ще бъде и в планините. Границата между дъжд и сняг ще бъде на около 1300 метра.

В петък вятърът ще отслабне, и валежите временно ще отслабнат и ще са на по-малко места, главно в Южна България. През нощта срещу събота отново ще завали, първо в югозападните райони. Вятърът от североизток ще се усили, особено в източната половина от страната, където в събота се очакват локално интензивни и значителни по количество валежи. Температурите съществено ще се понижат. И в неделя ще има райони с превалявания, но и много слънчеви часове, а максималните температури отново ще тръгнат нагоре.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силен вятър събори дърво върху къща в Хасково
Силен вятър събори дърво върху къща в Хасково
Подписите за вот на недоверие са събрани, ИТН подкрепи искането на БСП и "Възраждане"
Подписите за вот на недоверие са събрани, ИТН подкрепи искането на БСП и "Възраждане"