НОВИНИ

НЗОК с ново ръководство

Цанка Николова
от Цанка Николова
17:49, 17.04.2024
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Криза и в Здравната каса. Тя вече е без управител. Гласуването на подадената още през декември от Станимир Михайлов оставка влезе като извънредна точка в дневния ред на депутатите. Днес малко след началото на обсъждането обаче той я оттегли.

След тричасови разгорещени дебати за отстраняването на Михайлов гласуваха от ГЕРБ, ДПС и БСП. От ПП-ДБ бяха против и обявиха, че ще сезират Конституционния съд за гласуването на оставка на управителя, която е била оттеглена. Обмислят да искат оставката на Желязков заради днешното заседание.

Първоначално от ПП-ДБ поискаха оставката на управителя на здравната каса Станимир Михайлов да се гласува заедно с тази на подуправителя Момчил Мавров - и двете подадени в края на миналата година. Стана ясно обаче, че издигнатият от ГЕРБ- СДС подуправител Мавров е оттеглил своята още вчера. Управителят Станимир Михайлов, издигнат от ПП-ДБ, се яви в Парламента. Росен Желязков обаче не му даде думата.

"Нека г-н Михайлов да присъства на дебата, тъй или иначе той няма възможност по никаква процедура да взима думата или да му бъдат задавани въпроси, така че нека да присъства в залата, осигурили сме му допуск", каза Росен Желязков, председател на Народното събрание.

В хода на дебата стана ясно, че Михайлов днес е оттеглил оставката си.

"Кой го накара да си оттегли оставката. Оставката е личен акт и оставката не се депозира от депутат в НС, а се депозира лично от управителя на НЗОК, което означава че управителя на НЗОК е зависим от тези хора. Ето така работи мафията в България, Станимнир Михайлов е бил принуден да си оттегли оставката от някой в тази зала", обясни Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС.

"Оттеглянето на моята оставка е мой личен акт и тя е главно поради това, че условията, заради които я подадох преди време, не бяха спазени. Това дали подписът е мой - категорично е мой. Аз просто дадох оставката на момчето, което я внесе в деловодството на Народното събрание. Най-странното за мен е, че ме допуснаха до залата, но не ми дадоха възможност да говоря", коментира Станимир Михайлов, бивш управител на НЗОК.

Въпреки оттеглената оставка Михайлов беше свален от поста с гласовете на депутатите на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП. ПП-ДБ гласуваха "против".

"Дойдох като експерт и си тръгвам като такъв. Не съм член на никоя партия. Лошо е човек да се чувства жертва", уточни Станимир Михайлов.

От ПП-ДБ реагираха остро срещу Росен Желязков заради днешния дебат и обмислят да му поискат оставка.

"Да имаш човек, който си е оттеглил оставката в зала, да не го изслушаш, въпреки че оставката му е в ръцете, входирана в парламента и накрая да кажеш: ами няма значение, ще гласуваме неговата оставка, знаейки, че ще отиде в КС. С други думи малко влизаме като в "Майстора и Маргарита" - тук почва всичко да става възможно", каза Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ.

ПП- ДБ ще сезират и Конституционния съд.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха огнище на птичи грип в Асеновград
Откриха огнище на птичи грип в Асеновград
„Булгаргаз” е с нов изпълнителен директор - БЕХ прие оставката на Деница Златева
„Булгаргаз” е с нов изпълнителен директор - БЕХ прие оставката на Деница Златева