НОВИНИ

ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на Росен Желязков след освобождаването на шефа на НЗОК

С удоволствие бих подкрепил вота на недоверие, но той не е конституционно обоснован, коментира Кирил Петков

Милена Кирова
от Милена Кирова
15:30, 17.04.2024
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Кирил Петков
Слушай новината

След като Народното събрание освободи управителя на здравната каса Станимир Михайлов без да вземе предвид оттеглената му оставка, ПП-ДБ обмисля дали да не поиска оставката на председателя на парламента Росен Желязков. Коалицията ще обсъжда въпроса тази вечер, заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Той коментира още, че с удоволствие би подкрепил инициирания от "Възраждане", БСП и ИТН вот на недоверие, но според него той не е конституционно обоснован.

"За една седмица да дадеш доверие на двама министри и след това да ги оттеглиш, да имаш министър-председател, който чува от един политически лидер коментар и в следващата минута - буквално, реагира и след това политическия лидер - в случая Бойко Борисов, да каже: "Ми това беше една случайност", аз мисля, че е леко хумористично.

То е толкова невероятно, че чак и леко смешно и за съжаление много грешки започват да се случват. Една грешка и то - недопустима, се случи днес от председателя на Народното събрание. Да имаш човек, който си е оттеглил оставката в зала, да не го изслушаш, въпреки че оставката му е в ръцете, входирана в парламента, и накрая да кажеш: "Ами, няма значение - ще гласуваме неговата оставка", знаейки че ще отиде в Конституционния съд?! Малко влизаме като в "Майстора и Маргарита" - всичко започва да става възможно.

Вотът на недоверие с удоволствие бих го подкрепил, но проблемът е, че не е конституционно обоснован. Ние в момента мислим една идея - всичките изслушвания на министри да не спрат дори по време на кампания. Това е едната идея, второто нещо, което се замисляме е, че след днешните действия дали да не поискаме оставката и на председателя на Народното събрание? Събираме се днес цялата коалиция и ще решим.

Според Петков президентът трябва да си носи конституционната отговорност и да провери дали Главчев е получавал обаждания от Борисов за смяната на министри.

"Конституцията е направена за години напред и като има 10 кандидати - дори и да има зависими, ще има поне един независим, и между другото - имаше, и се надявахме, че и президентът ще избере този кандидат. Това, което се случи е: проблемът не дойде от конституцията. Конституцията не накара Главчев той да съгласува реално с Борисов и Пеевски този кабинет. Нищо не го задължава, когато Борисов се намръщи - той да подскача и да иска оставката на двама министри. Тук не става дума за конституцията, а за човешкия фактор, който показва, че е неоправдано нормално действие на един министър-председател.

Президентът трябва да си носи конституционната отговорност. Аз на мястото на президента бих искал да видя има ли обективни факти за тези оставки или е имало обаждане от Борисов.

На въпрос на БНТ трябва ли президентът да смени служебния премиер Димитър Главчев, Петков отговори така:

"Ще бъде ужасно ако всяка седмица се сменят министри".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Не може зам.-председател на политическа партия да бъде служебен министър
Румен Радев: Не може зам.-председател на политическа партия да бъде служебен министър
Виктория Томова отпадна в първия кръг на турнир в Руан
Виктория Томова отпадна в първия кръг на турнир в Руан