НОВИНИ

Възстановка на битката при Драва се състоя край Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
12:33, 07.05.2022 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Военноисторическа възстановка на Дравската военна операция край Пловдив. Клуб "Братя по оръжие" пресъздаде епопеята от края на Втората световна война, когато Първа българска армия успява да спре ключово настъпление на Третия райх.

Бреговете на река Марица край Пловдив днес се превърнаха в поле на сраженията, които спират Третия райх в един от последните му опити да обърне хода на Втората световна война. Спомените на участници в Дравската епопея оживяха в няколко ключови епизода от битките през март 1945 година.

"Точно как е станал десантът с лодките, направата на предмостие, опитите за пробив в българските позиции и най-вече победата на Българската армия, която изтласква германците обратно в реката и това дава основа за настъпление на армията на запад към Германия", обясни Дочо Николов, офицер от Българската армия.

От клуб "Братя по оръжие" са избрали този участък от Марица, защото коритото и бреговите възвишения напомнят зоната на решителните битки при Драва. Вчерашният Ден на храбростта е поводът за поредната им историческа реконструкция от времето на Втората световна война.

"България тогава е дала много жертви и ние не бива да ги забравяме при никакви обстоятелства. От цялото снаряжение халосни бяха само патроните, всичко останало – оръжия, автомобили, униформи – бяха реални образци от оборудването на армиите преди 77 години", уточни Момчил Тачев, председател на клуб "Братя по оръжие".

Вижте още в прякото включване на Владислав Севов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ромен Балмис: Очаквам силно представяне на моите играчи
Ромен Балмис: Очаквам силно представяне на моите играчи
Откриха тялото на 60-годишен мъж на тротоар в Дупница - има задържани
Откриха тялото на 60-годишен мъж на тротоар в Дупница - има задържани