НОВИНИ

Заместник-министърът на отбраната: България е в ситуация на усилена бдителност

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
09:23, 07.05.2022 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

"България е в ситуация на усилена бдителност, както са всички натовски държави. Много от поделенията дават повече дежурства, има повече учения. Българската армия, заедно с МВР, охранява южната граница, оказва съдействие на украинските бежанци. Усилваме нашите отбранителни възможности заедно с нашите съюзници", заяви в предаването "Денят започва с Георги Любенов" Йордан Божилов, заместник-министър на отбраната.

По думите му решението за осигуряване на военнотехническа помощ за Украйна има два сериозни аспекта - първият е ремонт.

"Още другата седмица идват украински специалисти, с които конкретно ще преговаряме какво ще се прави в България и каква техника ще бъде ремонтирана. Словакия вече започна ремонт на бронетанкова техника. Войната ще бъде дълга", допълни Йордан Божилов.

Според него и в момента се модернизират български танкове в тези заводи.

"Имаме необходимия капацитет. Другият аспект е, че решението за военнотехническа помощ беше взето с огромно мнозинство в Народното събрание. Трябва да се борим с много химери, с хибридните заплахи и тази пропаганда", добави заместник-министърът на отбраната.

Йордан Божилов поясни, че самолетите, с които се охранява българското въздушно пространство, са много стари, но "техниката не е приземена".

"Нашата задача е да използваме самолетите толкова дълго, докато дойдат новите F-16. Ние разчитаме и на нашите съюзници. Вървим към придобиване на нова техника, имаме договор за покупка на нови 8 самолета. Спекулация и фалшива новина е, че няма да дойдат и ще бъдат предоставени на Украйна, те ще пристигнат в началото на 2025 година", заяви Йордан Божилов.

Той коментира темата дали България изнася оръжие за Украйна. Според Йордан Божилов въпросът трябва да бъде зададен към органите, които издават разрешенията, а не към Министерството на отбраната. Той прогнозира, че единственият начин да се спре войната е изтеглянето на Русия.

"В противен случай ще видим дългосрочен конфликт, всичко друго вещае дългосрочна нестабилност в региона, което застрашава и България. Война до победа от страна на Русия няма да стане", каза още Йордан Божилов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният отбор по спортна аеробика спечели седем медала в Букурещ
Националният отбор по спортна аеробика спечели седем медала в Букурещ
Победи за баскетболните национали до 15 г. над Северна Македония
Победи за баскетболните национали до 15 г. над Северна Македония