НОВИНИ

Кампания събира средства за изографисването на храм "Св. Георги Победоносец" в Поморие

bnt avatar logo
от БНТ
22:19, 06.05.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Гергьовден е официалният празник на Поморие. В морския град е единственият действащ мъжки манастир по Черноморието, строен през 19 век. Там се съхранява чудотворната икона на покровителя на града - Свети Георги, за която се вярва, че след молитва, изпълнява най-съкровените желания.

Хиляди миряни от цялата страна се стичат в църквата "Св. Георги Победоносец" в Поморие на храмовия празник. Ирина Воденичарова всяка година пренощува в манастира, тъй като се вярва, че небето се отваря и чудото слиза в Поморие в навечерието на празника.

"Чудото става, когато ти имаш вяра в душата си. И това може да бъде за всичко, дали ще е за здраве, дали ще е за дете, дали ще е за женитба, дали ще е за работа", споделя тя.

В подножието на камбанарията на храма се намира и аязмото, оттук се счита, че водата, която тече е лековита и всеки може да си вземе от нея вкъщи.

"Когато Селим Бей е местен управител и неговият ратай дядо Нено сънува сън, в който Св. Георги му казва да дойде и да копае, ще намери вода и с нея да даде на Бея, който е бил болен, да пие и да се излекува и когато чудото става, Селим Бей дава земя и средства за изграждането и възстановяването на манастира", разказва епископ Йеротей, игумен на манастира.

В чудесата на Свети Георги вярва и Ина от Украйна, която се е евакуирала със сестра си от Киев и е намерила убежище у нас.

"Молим Св. Георги за мир, да спаси нашата Украйна и отново да се съберем със семействата си. В Киев също имаме църква на Св. Георги, която посещаваме често и вярвам, че с възхвала и благодарност, той ще ни помогне в тези изпитания", казва тя.

Заради липсата на средства се бави ремонтът на храма в Поморие. Кампания събира средства за изографисването на храма.

"Нека да бъдем по-добри, по-усмихнати, по-щастливи, но и да не забравяме заветите на Св. Георги Победоносец - да правим добри дела", призова кметът на града Иван Алексиев.

За да се запазят стените в храма до изографисването, свещите се палят навън.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Академик изравни серията с Балкан, последният полуфиналист в НБЛ ще бъде определен на 9 май
Академик изравни серията с Балкан, последният полуфиналист в НБЛ ще бъде определен на 9 май
Георги Петков ще играе за Славия и през следващия сезон
Георги Петков ще играе за Славия и през следващия сезон