НОВИНИ

Засега ЕС не постига съгласие за пълна забрана на руския петрол

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:29, 06.05.2022
Чете се за: 03:52 мин.
По света

Държавите от ЕС не можаха и днес да постигнат съгласие по предложението на Еврокомисията за пълна забрана на вноса на руски петрол и петролни продукти до края на тази година, като част от новия пакет санкции срещу Русия.

България иска изключение и удължаване на сроковете, каквито се предвиждат за Унгария, Словакия и Чехия. Мотивите на страната ни са, че технологично рафинерията в Бургас не може да работи без руски петрол. Според източници, присъствали на срещата обаче, аргументите на страната ни не са били достатъчно убедителни за другите държави, защото те не са склонни да ги приемат. В мотивите на централноевропейските държави се посочва, че основният им проблем е липсата на излаз на море.

Днес се появиха претенции и от други държави, така че ЕС остава много далеч от постигането на компромис. Френското председателство ще се опита да представи нов вариант, по който утре да продължат дебатите.

Председателят на Европейската комисия смята, че въпреки различията държавите ще постигнат съгласие за новия пакет от санкции.

"Следващата ни стъпка е налагане на ембарго върху петрола. Когато представях пакета в сряда, казах, че това няма да е лесно, но не можем да отлагаме. Експортът на петрол и петролни продукти, например дизел или нафта е сред главните финансови източници на Кремъл. И точно този източник искаме да пресушим през следващите месеци, за да не може Путин да продължи да финансира войната си. Искаме да направим така, че да навредим максимално на Кремъл и в същото време да не засегнем нашите икономики", каза Урсула фон дер Лайен.

Засега различията между държавите за ембаргото върху петрола остават големи. Според редактираното до този момент предложение Унгария и Словакия ще могат да купуват и да внасят руски петрол до края на 2024 г., а Чехия - до юни 2024 г.

Унгарският премиер Виктор Орбан е скептичен и смята, че предложението на Брюксел не отчита различията между държавите.

"Ако някои страни имат море и пристанища, те могат да доставят петрол с кораби от всяка точка на света. Но има страни, които нямат море като Унгария, така че петролът може да се доставя в Унгария само по тръбопроводи: единият край е в Русия, а другият край е в Унгария. Това е факт, така че предложение, което пропуска този факт, не може да бъде прието от нас. Защото това предложение е равно на хвърляне на ядрена бомба върху унгарската икономика", коментира Орбан.

Унгария настоява също така от предложения пакета санкции да бъдат извадени руският патриарх Кирил и един беларуски олигарх.

Върховният представител по външна политика Жозеп Борел заяви, че ако посланиците на страните от ЕС не успеят да се разберат тази събота и неделя, ще свика извънредно заседание на външните министри следващата седмица.

Редица държави, сред които и България, настояват за изключения и по-дълги срокове. Посланиците на страните от ЕС заседаваха днес в Брюксел, но без успех, очаква се преговорите да продължат и в събота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестно автошествие във Велико Търново заради твърдения, че шефът на "Пътна полиция" участва в корупционни схеми
Протестно автошествие във Велико Търново заради твърдения, че шефът на "Пътна полиция" участва в корупционни схеми
Войната: Северодонецк е почти изцяло обкръжен, продължават опитите за извеждане на цивилни от "Азовстал"
Войната: Северодонецк е почти изцяло обкръжен, продължават опитите за извеждане на цивилни от "Азовстал"