НОВИНИ

Войната: Северодонецк е почти изцяло обкръжен, продължават опитите за извеждане на цивилни от "Азовстал"

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:23, 06.05.2022
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Слушай новината

Въпреки планираната за днес поредна евакуация на цивилни от завода "Азовстал" в Мариупол, украинската армия съобщава, че руски снаряди са поразили автомобил, който е пътувал към завода, за да изведе част от блокираните втори месец там жени, деца и ранени войници.

Според Москва 12 души, сред които и едно дете, са напуснали района. Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че се възползва от статута си на ядрена сила, за да остане безнаказана за действията си. От Кремъл отговориха, че не планират употребата на ядрени оръжия в Украйна.

И днес в района на "Азовстал" се водят ожесточени боеве, въпреки обявеното от Русия тридневно прекратяване на огъня. Преди дни руските сили успяха да пробият защитата на завода за стомана, но той продължава да бъде под контрола на украинските войски.

Очакваше се днес да бъде направен пореден опит да бъдат евакуирани останалите около 200 цивилни в "Азовстал" - сред тях и 20 деца. От Киев съобщават, че извеждането на хората от района на Мариупол се е провалило, след като руски снаряди са поразили автомобил, с който е трябва да бъдат превозени част от хората.

Макар и обсадата на Мариупол да се оказа много по-дълга от планираното от Москва, от Кремъл изразиха увереност, че рано или късно в пристанищния град ще се провеждат паради в чест на Деня на победата на 9 май. От руското външно министерство заявиха, че Русия не използва и не планира да използва ядрени оръжия.

"Както многократно сме казвали, твърденията, че Русия би използвала ядрени оръжия по време на военната си операция в Украйна, са лъжа. Ние знаем, че в една ядрена война не може да има победители и такава не трябва да има", заяви Алексей Зайцев, говорител на руското външно министерство.

Във видеообръщение към британски тинк-танк Володимир Зеленски заяви, че Русия се възползва от статута си на ядрена сила, за да извършва действия, за които после очаква светът да си затвори очите. Той осъди и всички политически лидери, които продължават да поддържат добри отношения с Москва. Отправи и покана към германския канцлер да посети Киев на 9 май. Колкото до ситуацията в Мариупол, украинският президент е категоричен, че става дума за геноцид.

"Мариупол е една от най-невралгичните точки на войната. Там има хиляди примери за изтезания, за опит хората да бъдат подложени на гладна смърт. Никой няма достъп до храна и други продукти от първа необходимост. Нито една международна организация не получи възможност да достави хуманитарна помощ. Дори вода. Това, което хората там преживяват, е трудно да бъде осмислено", каза украинският президент.

Тежки боеве се водят в източната и южната част на Украйна. През изминалото денонощие Москва е поразила склад за боеприпаси в Краматорск. Кметът на Северодонецк - един от най-големите в Донбас съобщи, че градът е почти изцяло обкръжен от руските сили и е възможно скоро да премине под контрола на Москва.

ЕКИП НА БНТ СЛЕДИ ХОДА НА ВОЙНАТА В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засега ЕС не постига съгласие за пълна забрана на руския петрол
Засега ЕС не постига съгласие за пълна забрана на руския петрол
Засилен трафик в Югозападна България, увеличават се пътуванията към Гърция
Засилен трафик в Югозападна България, увеличават се пътуванията към Гърция