НОВИНИ

Бензиностанция в Русе затваря заради високите цени на горивата

bnt avatar logo
от БНТ
21:39, 06.05.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Бензиностанция в Русе обяви фалит заради високите цени на горивата.

Собственикът казва, че не може да се конкурира с веригите, защото изборът му е или да работи на загуба, или да продава дизел на 3,25 лв. и никой да не го купува.

Георги Георгиев е наел тази бензиностанция преди година. За него работят 7 души. Само че те вече имат предизвестия. И на 31 май бензиностанцията ще затвори, защото приходите вече на могат да покриват разходите.

"Това започна предния месец. Един месец загуби. Този месец съм си го сложил в графата "загуба", трети няма как да понеса", казва Георгиев.

Причината е, че няма реална конкуренция. Купува горивата от монополистите, които на своите клиенти в бензиностанциите ги продават на по-ниски цени от доставните за него.

"Той продава на мен на една цена, а де факто клиентите му могат да се възползват от отстъпки,… за мен е по-изгодно да си взема цистерната и да отида на колонките им, да си приложа тази отстъпка и ще бъде по-евтино. Нали разбирате, няма как да има конкуренция в този случай. За да си избия разходите, трябва да събера целия град да зарежда при мене, за да има смисъл", обясни още собственикът.

А на цена от 3,25 лв. днес никой в Русе няма да зарежда. И ако постоянните му клиенти с леки автомобили все още идват при него, макар и да е със стотинка-две по-скъпо, превозвачите с камиони вече го заобикалят.

"На старите цени ще мина примерно 200 км, сега минавам 100. И ако вдигат още, не се знае, ще трябва само на ток", казва Даниел Петров.

"Някакъв таван или нещо трябва да се измисли. Тази държава може да се намеси само, ако намали ДДС-то. Други колеги предполагат, че може би такава е и цената на едро, защото тук, ако минете по базите, има стотици украински и молдовски камиони, които се товарят с дизел и се изнасят незнайно за къде", казва още Георги Георгиев.

Според него, ако цените на горивата продължават да растат, ще затворят и други бензиностанции.

Репортер: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военноморските сили проведоха редица демонстрации по повод 6 май на Морска гара във Варна
Военноморските сили проведоха редица демонстрации по повод 6 май на Морска гара във Варна
С въздушна демонстрация в авиобаза "Граф Игнатиево" българските летци отбелязаха Деня на храбростта
С въздушна демонстрация в авиобаза "Граф Игнатиево" българските летци отбелязаха Деня на храбростта