НОВИНИ

Какво е да избереш професията командос? Екип на БНТ потърси отговора на полигона "Црънча"

Николай Минков
от Николай Минков
21:19, 06.05.2022
Чете се за: 03:32 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Какво означава да избереш професията "командос", как жена-офицер, армейски шампион по стрелба, за поредна година посреща рождения си ден в полеви условия вместо с близките си, и кой са най-неотложните нужди на Силите за специални. Отговорите потърси в Дена на храбростта репортерът ни Николай Минков на полигона "Црънча", където българските командоси демонстрираха своите способности.

Близо 200 военнослужещи взеха участие в днешните демонстрации на полигона "Црънча". Бяха изпълнени парашутни скокове от военнотранспортен самолет "Спартан" на различна височина. Бяха представени способи за инфилтрация на сграда, овладяна от терористи, чрез бързо въже от хеликоптер.

За първи път силите за специални операции демонстрираха как работят новите бойни кучета, които от година и половина са зачислени на щат.

Майор Анна Проданова има 17 години служба в Специалните сили, над 400 парашутни скока и много шампионски титли по стрелба с пистолет. За нея Деня на храбростта е по особен празник.

"За мен 6-ти май е четворен празник. Освен аз, че имам рожден ден, съпругът ми има имен ден и внучката ни също има имен ден, но никога досега не съм била сама на този ден, тъй като дори и на работа, тук са всички мои колеги и празнуват с мен", споделя тя.

Признава, че пред цивилните дрехи, предпочита униформата със знака на парашутиста.

"За мен е чест и достойнство да нося този знак!"

Какво означава да си част от силите за специални операции, разкрива командосът, който бе част от екипа, демонстрирал обезвреждане на терористи в многоетажна сграда, чрез проникване от няколко нива.

"За мен да съм част от силите за специални операции - увереност, гордост и вяра. Готвим се по всяко време - по суша, въздух и вода, 24 часа в денонощието".

В дена на Храбростта командирът на Специалните сили се обърна към държавното ръководство и парламента:

"Първо е необходимо да обърнем внимание на българския войник. Всеки български войник да има каска и бронежилетка. Българският войник да има адекватно заплащане, съизмеримо с рисковете, с усилията, които полага", заяви ген.-майор Явор Матеев.

Трябва да завърши и модернизацията на полигона "Црънча", който се изгражда по най-съвременните стандарти на НАТО.

"Завършване на новите проекти за команден център на Силите за специални операции. Ново комуникационно и информационно оборудване, палатково и лагерно оборудване, придобиване на ново леко стрелково въоръжение по натовски тип за Силите за специални операции- проекти, които са изключително необходими в този момента за да можем да бъдем на нивото на съвременните реалности", уточни ген.-майор Матеев.

Вижте още в прякото включване

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С въздушна демонстрация в авиобаза "Граф Игнатиево" българските летци отбелязаха Деня на храбростта
С въздушна демонстрация в авиобаза "Граф Игнатиево" българските летци отбелязаха Деня на храбростта
Захлаждане утре, следобед ще преобладава слънчево време
Захлаждане утре, следобед ще преобладава слънчево време