НОВИНИ

Вече работят 10 от медицинските пунктове на плажовете във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
20:17, 02.06.2020
Чете се за: 00:51 мин.
Регионални

Това лято на плажовете във Варна и близките курорти ще работят 27 медицински пункта. 10 от тях вече са отворени и са добро оборудвани срещу заплахата от коронавирус.

Въпреки че времето все още е хладно за сезона, а през последните дни и доста дъждовно, плажовете във Варна и близките курорти са готови да посрещат туристи.

Крайбрежната ивица е почистена, поставени са чадъри на необходимото отстояние. Вече са разположени и спасителните постове, както и съблекални за удобство на туристите.

Медицинските екипи са в готовност за началото на летния сезон.

Като начало плажната ивица от Златни пясъци до Аспарухово се обслужва от три медицински екипа с реанимобили. С идването на туристите броят им ще се увеличи.

Д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ 1 „Света Клементина" - Варна: Тази година имаме 10 реаниматора в момента, като има кандидати за работа и от други градове. Сестрите са около 38, шофьорите са шест, имаме и двама фелдшери.

Екипите са отлично подготвени за оказване на първа помощ и работа с респиратори. Медиците разполагат с ръкавици и маски.

Д-р Иван Иванов: Надали ще се налага да слагаме защитни облекла, защото вие знаете какво се случва при температура 30 градуса.

Лекарите, които оказват спешна помощ на плажа, отдавна чакат промени в нормативната база по отношение на медикаментите, с които задължително трябва да разполагат пунктовете.

Медицински екипи на плажа ще има до 30 септември. Според лекарите, морето е безопасно, а слънчевите лъчи и йодните пари укрепват имунитета. Разбира се, това лято противоепидемичните мерки не бива да се забравят.

Автори: Нора Бочева, Даниела Цекова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава размяната на твърдения между прокуратурата и Васил Божков
Продължава размяната на твърдения между прокуратурата и Васил Божков
Ексклузивно за БНТ: Български полицай в Чикаго за сблъсъците в САЩ
Ексклузивно за БНТ: Български полицай в Чикаго за сблъсъците в САЩ