НОВИНИ

Великобритания и Ирландия ще организират Евро 2028, Италия и Турция домакинстват турнира през 2032 г.

Решението бе взето от изпълкомът на УЕФА на заседание днес

великобритания ирландия обявиха съвместна кандидатура евро 2028
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:30, 10.10.2023
Чете се за: 05:12 мин.
Спорт

Обединената кандидатура на Великобритания и Република Ирландия получава домакинството на европейското първенство по футбол през 2028 година, реши днес на свое заседание изпълкомът на УЕФА. Това е напълно очаквано и формално решение, тъй като кандидатурата беше единствена след оттеглянето на Турция от надпреварата. Турците пък заедно с Италия ще организират съвместно Евро 2032.

Остава обаче въпросът кои от петте асоциации, които влизат в съвместната заявка, ще получат правото да играят като домакини. Както е известно, Великобритания може и да е единен политически субект, но във футбола играят националните отбори на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Плюс Република Ирландия асоциациите стават пет. УЕФА вече уточни, че не повече от две страни ще получат правото да играят на финалите като домакини. И този въпрос трябва да бъде решен.

Телевизия Скай Спортс обяви – позовавайки се на свой неназован източник от Футболната асоциация на Англия (ФА), че има предложение и то ще бъде поднесено на днешното заседание. Англичаните предлагат всичките пет страни-организаторки да участват в квалификациите и квотите за домакините да отидат у тези отбори, които не успеят да стигнат на финалите по спортен път.

Но вече има и опозиция и сред други европейски страни, и сред членове на Изпълкома. Те искат ясно изразена стратегия какво ще се случи, ако и петте държави така или иначе се класират по спортен път. Също така как ще преминат квалификациите за отбори от Организационния комитет, ако в един момент виждайки липсата на перспектива, не играят на пълни обороти, защото класирането им така или иначе е гарантирано.

Първенството с пет страни-организатори може и да мине за уникално, въпреки че повече от един домакин е имало през 2000 година (Нидерландия и Белгия), през 2008 (Австрия и Швейцария) и през 2012 (Полша и Украйна). През 2021 година първенството, което беше преместено с година заради КОВИД-пандемията, се проведе в 11 страни.

Първоначално за Евро 2028 претендираше и Турция, която обаче се оттегли за този проект и получи договор с Италия за съвместна организация на следващото континентално първенство през 2032 година. Въпреки че тази страна беше основен фаворит, тя се отказа в полза на петорната кандидатура. А високопоставен чиновник от УЕФА каза пред ДПА, че даването на второ поредно европейско първенство в голям футболен пазар след Евро 2024 в Германия е опит на централата да събере още пари, които вече липсват от касата след близо КОВИД-години.

Кандидатурата на петте страни включва шест стадиона в Англия – това са съоръженията на Тотнъм, "Етихад", "Сейнт Джеймсис Парк", "Вила Парк", новият стадион на Евертън, и разбира се "Уембли". По един стадион ще предложат Шотландия, Уелс, Северна Ирландия и Република Ирландия. Това са обновяващият се в момента "Кейсмънт Парк в Белфаст, "Авива Стейдиъм" в Дъблин, "Хемпдън Парк" в Глазгоу и "Принсипалити стейдиъм" в Кардиф. Петте нации публикуваха съвместно изявление миналата седмица след оттеглянето на Турция, обяснявайки как имат "завладяващо" и "новаторско" предложение, което УЕФА трябва да разгледа и което ще осигури "трайно наследство" в цяла Ирландия и Обединеното кралство. Лидерите на въпросните футболни асоциации изчисляват, че турнирът през 2028 г. се очаква да генерира около три милиарда евро икономически ползи за всяка от петте нации-домакини.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
15-годишно бременно момиче пострада при катастрофа в центъра на Бургас
15-годишно бременно момиче пострада при катастрофа в центъра на Бургас
Кипър активира извънреден план за евакуация на чужди граждани от Израел през територията си
Кипър активира извънреден план за евакуация на чужди граждани от Израел през територията си