НОВИНИ

Кипър активира извънреден план за евакуация на чужди граждани от Израел през територията си

кипър активира извънреден план евакуация чужди граждани израел територията
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:23, 10.10.2023
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Република Кипър реши да активира плана си за извънредни ситуации, според който страната ще приеме и ще предостави помощ при евакуацията на чужди граждани през територията си заради терористичното нападение на Хамас срещу Израел и продължаващите бойни действия, това става ясно от съобщение на министерството на външните работи на Кипър.

Днес министърът на външните работи Константинос Комбос е свикал заседание на групата за управление на кризи, в която участват и министрите на отбраната, на вътрешните работи и на правосъдието и обществения ред.

Взето е решение да се задейства специалния национален план, който предвижда приемането и репатрирането (връщане в родината) на чужди граждани през територията на Република Кипър.

На среща с кмета на Ларнака министърът на транспорта на Кипър Алексис Вафеадис също потвърди готовността да приеме чужди граждани, които искат да напуснат Израел.

"Готови сме да посрещнем и в пристанищата Лимасол и Ларнака, и на летищата, всички, които се нуждаят от помощта ни, за да могат да заминат за други дестинации. Справяли сме се с подобна криза и по-рано в Йемен, подобрили сме още повече инфраструктурата си на основата на този опит и днес сме готови да приемем тези, които е необходимо", това каза Вафеадис.

Той потвърди, че Кипър е готов да предостави и медицински услуги на ранените.

Рано днес от Израел в Кипър с португалски военен самолет пристигнаха 85 граждани на Португалия и Испания. За по-късно днес е планиран втори полет.

Освен това няколко хиляди израелци, живеещи в Европа и на други места по света, използват Кипър като транзитен пункт за завръщане в Израел след началото на кризата в събота.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великобритания и Ирландия ще организират Евро 2028, Италия и Турция домакинстват турнира през 2032 г.
Великобритания и Ирландия ще организират Евро 2028, Италия и Турция домакинстват турнира през 2032 г.
Над 2500 пътни произшествия са регистрирани във Варненска област през миналата година
Над 2500 пътни произшествия са регистрирани във Варненска област през миналата година