НОВИНИ

Венеция се стреми към устойчив туризъм

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:18, 28.04.2020
Чете се за: 00:46 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС

Най-посещаваните туристически дестинации в Европа са празни заради пандемията от COVID-19. Венеция се надява да излезе от коронакризата с нещо положително. Стремежът е туризмът в града да стане по-устойчив.

Венеция е пуста. Градът със 70 хиляди жители всяка година посреща повече от 25 милиона туристи. Но заради пандемията сега тях ги няма. Хотелите и ресторантите са празни, а някои едва ли ще успеят да отворят заради загубите. Само вой на линейки разсича тишината.

Но във всяка беда винаги има нещо положително - надеждата за по-устойчив туризъм.

Aрхиепископ Джовани Леоне: Венеция е преживяване, не само визуално, а цялостно. Това трябва да видят туристите - друг начин на живот, по-човечен и по-естествен.

Някои места във Венеция са пренебрегвани от масовия туризъм. Една от идеите за промяна е да се привличат повече туристи, които се интересуват от култура. Но също и туроператорите да предвиждат по-дълъг престой в града.

Aрхиепископ Джовани Леоне: Проблемът е, че тук е нещо като пресечна точка. Хората идват със самолети или кораби и просто преминават през града, без да го опознаят. Вместо това можем да поискаме круизните кораби да остават три-четири дни.

Има и такива, които се радват, че тълпите от туристи ги няма, а въздухът и водата се прочистиха. Но все пак Венеция е създадена да кипи от живот, макар засега да не е ясно кога ще се върне това време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изгрев край Свищов
Изгрев край Свищов
Суша заплашва Европа
Суша заплашва Европа