НОВИНИ

Депутатите изслушаха премиера Борисов за мерките срещу коронавируса (Хронология)

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 28.04.2020
6277
Чете се за: 02:04 мин.
Политика

Народното събрание се събра на извънредно заседание днес. Единствената точка в дневния ред беше изслушване на премиера Бойко Борисов относно актуалното състояние в страната във връзка с пандемията от COVID-19 и ефективността на предприетите здравни, икономически и социални мерки.

Кристиан Вигенин от БСП даде пример с редица европейски държави, където премиерите вече са представили анализ на ситуацията с коронавируса. В парламентарните демокрации властта е в тази зала, коментира Вигенин.

Министър-председателят Бойко Борисов каза, че още когато е започнала пандемията, е предложил среща и разговор с лидера на левицата Корнелия Нинова, но тя е отказала. По никакъв начин не спазваме карантинните условия в пленарна зала, допълни той.

България е на първо място по нисък брой заболели лица на 100 000 население и на 3-о място в Европа по брой на починали на 100 000 души. Първи започнахме да се организирахме, имахме достатъчно облекла и тестове, много бързо реорганизирахме индустрията, допълни премиерът.

Той благодари на хората на първа линия в борбата с коронавируса.

Нашите мерки изцяло са съобразени с препоръките на Световната здравна организация, всеки ден всички медии могат да получат колкото си искат отговори, публично, каза още Борисов.

Бойко Борисов: Имаме най-либералните мерки в Европа.

Той даде пример със съседни страни, където е въведен вечерен час, а у нас не са спирали дейността си строителният сектор, магазини, а храмовете не са затворили врати.

Драгомир Стойнев от БСП попита има ли правителството икономически план за излизането от кризата. Неслучайно хората в страната се оплакват, че средствата не достигат до засегнатите. Мерките не работят, допълни депутатът от левицата.

СНИМКА: БГНЕС

В отговор Борисов каза, че в България много сектори са продължили да работят - селското стопанство, строителството, IT сектора. Очаква се автомобилните заводи по света да започнат да работят следващия месец. Над 7400 са подадените заявления към момента по мярката 60:40 и над 101 000 служители ще запазят работните си места.

Нигяр Джафер от ДПС каза, че е време да разберем, че овладяването на подобна криза ще бъде продължителен процес, а стройна система от тестване може да насочи към най-необходимите противоепидемични мерки. Тя цитира данни, според които България е на последно място по брой извършени тестове на 1 млн. население - с 3600 броя.

Борисов отговори, че нашият щаб подбира целево групите, които се тестват. Въпросът с тестуването предизвиква полемика, няма едно мнение, стараем се да сме в средноевропейската норма по брой на тестваните, каза премиерът. По думите му имаме ресурс и за извършването на повече тестове.

Георги Гьоков от БСП заяви, че мерките на правителството не работят, наблюдава се наплив от безработни, които по негови думи ще надхвърлят 10%.

Премиерът каза, че мярката 60:40 е безвъзмездна, а правителството има за задача да запази парите за пенсионерите и служителите в социалната сфера.

СНИМКА: БГНЕС

Йордан Цонев от ДПС оцени като ефективна мярката 60:40, която е предотвратила безработните в момента да са над 200 000 души. Той попита дали е достатъчен ресурсът по нея и дали има нужда от подобрение като обхват на секторите, които покрива.

Премиерът Борисов заяви, че до края на месеца обхванатите служители от мярката ще бъдат над 120 000.

Според Корнелия Нинова от БСП правителството няма план за справяне с кризата. Всява се страх у хората, а европейските държавници отдавна са приложили план за подпомагане на икономиката и гражданите. У нас етикетът е "кредити" - за бизнеса и хората, каза Нинова.

Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" заяви, че е важно обществото да бъде консолидирано.

Отчитаме, че демокрацията е в опасност, каза Веселин Марешки от "Воля" и допълни, че парламентът е заложник на вътрешнопартийна битка в БСП, в момент, в който нацията трябва да е обединена.

Председателят на НС Цвета Караянчева закри пленарното заседание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват убийство в Сандански
Разследват убийство в Сандански
Ангелкова: 20% от възстановителните планове за Европа ще отидат за туризма
Ангелкова: 20% от възстановителните планове за Европа ще отидат за туризма