НОВИНИ

Вицепремиерът Мария Габриел разговаря с външния министър на Северна Македония

вицепремиерът мария габриел разговаря външния министър северна македония
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:47, 08.07.2023
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Македонският министър на външните работи Буяр Османи очаква нова перспектива в българо-македонските отношения.

Това стана ясно след срещата на Османи с българския вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел. „Със съставянето на новото правителство на България се открива перспектива за по-интензивен политически диалог, а оттам и за по-големи възможности за укрепване на двустранното сътрудничество между двете съседни държави, които тази година отбелязват 30 години от установяването на дипломатически отношения“, каза Османи след срещата с Габриел в Дубровник, Хърватия.

По време на разговорите основна тема е била "европейската перспекитва на РС Македония и останалите държави от Западните Балкани", каза още той и подчерта общата воля за спазване на принципите от Договора за приятелство и добросъседство.

Днес Мария Габриел участва в 16-ото издание на международния „Дубровник форум“ в Хърватия. Тазгодишната тема е „Навигация в глобалното разместване“. Конференцията бе открита от министъра на външните работи на Хърватия Гордан Гърлич Радман. Във форума участват още министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович, върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич, министри на външните работи на страните членки на ЕС, страните от Югоизточна Европа, представители на ОИСР и други международни институции.

Българският вицепремиер Габриел направи изказване по време на дискусията „Световният ред и как да стабилизиране световната политика“. Пред участниците Мария Габриел очерта нуждата от общи действия по време на кризи, от насърчаване на международните партньорства, от стратегически инвестиции в нови технологии и алианси за сигурност.

„Важно е да идентифицираме стратегически сектори и общи интереси за силни алианси, в основата на които са международни правила, морални устои и ценности. Всяко предизвикателство е и нова възможност да намираме и прилагаме общи решения. Избирайки международното сътрудничество, си даваме шанс да се справим с тези предизвикателства“, отбеляза вицепремиерът Габриел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любомир Ганев поздрави националните отбори на България по волейбол
Любомир Ганев поздрави националните отбори на България по волейбол
София Стефанова спечели нови три медала за България от европейското по вдигане на тежести за юноши и девойки в Кишинев
София Стефанова спечели нови три медала за България от европейското по вдигане на тежести за юноши и девойки в Кишинев