This is a modal window.
Традиционните, но позабравени български сортове вино набират все по-голяма популярност. За първи път български вина бяха представени на най-голямото световно изложение за вино и спиртни напитки в Дюселдорф.
В тези почивни дни гостите на Пловдив ще могат да дегустират качествени вина в 10-то юбилейно издание на фестивала „Вино и гурме".
43 винопроизводители и 12 - на гурме храни участват във форума тази година. Представени са всички винарски региони - от Врачанския Балкан до Мелнишко, и от живописния Сакар до Розовата долина.
"Правят се все по-добри и по-добри вина от нашите сортове, дава се шанс по един модерен начин да бъдат изразени техните красиви и специфични характеристики, защото хората, особено хората от чужбина се интересуват какво ражда нашата земя и какво правят нашите винари", каза Кирил Николов – винопроизводител от Перущица.
"За Видин специфичен сорт е гъмзата, който си е местен сорт... става хубаво леко вино", обясни Емил Георгиев – технолог на вино от Видин.
Тази година при оценяването, гласът на посетителите е с по-голяма тежест - ще могат да гласуват онлайн за любимо вино и вкус.
"Българските вина за нас са червените вина, не знам защо е така, но когато всички говорят за българско вино се подразбира да е червено", сподели Мария от Великобритания.
"Пристигнахме в България да разгледаме всичко, да пробваме, вино да опитаме".
За 10-годишната си история, фестивалът е създал и благородна традиция.
"5% от приходите ще бъдат предназначени за стипендии на млади хора които изучават специалността туризъм които ще ни помагат по време на дефилето", каза Любозар Фратев – „Съвет по туризъм".
Фестивалът в Стария Пловдив ще продължи и в неделя.