НОВИНИ

Тежки сражения в Украйна

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:02, 11.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

По цялата фронтова линия в Украйна се водят тежки сражения, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. В нощното си обръщение той потвърди, че руската армия се опитала да разшири операциите си на украинска територия. Според Института за изследване на войната, обаче, истинската цел на Русия не е превземането на Харковска област, а отклоняването на вниманието на украинските сили.

Вовчанск - градът, който преди войната беше дом на около 18 000 души се превърна в гореща точка на военната карта. Руската армия го взе на прицел. Според вестник "Украинска правда" руските части са овладели четири села в Харковска област и сега се опитват да си проправят пък към Вовчанск. Военни планове, които принудиха местните жители, предимно възрастни хора да вземат най-ценното, което имат и да напуснат домовете си.

"Вовчанск вече не е същият. Това не е градът, който беше", каза жител.

Хората от Вовчанск казват, че откакто е започнала войната срещу града не е стреляно единствено с ядрено оръжие.

"Улицата ни е напълно разрушена. Вече не е възможно да се живее там", сподели друг жител.

За няколко месеца градът беше под руска окупация, но Украйна успя да си го върне през септември 2022 г. Вовчанск се намира на около 70 километра от Харков, който е втория по големина град в Украйна.

Според западни разузнавания, на този етап руската армия не е способна да превземе Харков. С отварянето на нов фронт, обаче, украинските сили ще бъдат отслабени.

Заради руската офанзива по суша, Съединените щати обявиха нов пакет от военна помощ за Украйна. Тя е в размер на 400 милиона долара. Това е третата военна помощ, която Киев получава от Вашингтон в рамките на три седмици. Канада съобщи, че отпуска на Киев 76 милиона канадски долари за противовъздушна отбрана. Германия увери, че до няколко седмици Украйна ще получи обещаните противоракетни системи Ирис.

Белгия също отпуска финансова помощ на Украйна. Тя е насочена за възстановяване на украинската енергийна инфраструктура.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осемдесет млади щангисти ще мерят сили в турнира "Купа Русе"
Осемдесет млади щангисти ще мерят сили в турнира "Купа Русе"
Слънчево и по-топло време в съботния ден
Слънчево и по-топло време в съботния ден