НОВИНИ

Украйна обяви, че е очаквала руската офанзива в Харков

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:14, 10.05.2024
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

Украйна е отблъснала руска сухопътна офанзива срещу Харковска област. Президентът Володимир Зеленски заяви, че украинските сили са били подготвени за ново настъпление в пограничните райони. Тази нощ областта отново е била подложена и на въздушни атаки.

При руските нападения са убити двама души. На този фон Съединените щати подготвят нова военна помощ за Украйна в размер на 400 милиона долара, която се очаква да бъде обявена днес. Пакетът включва прехвърляне на оръжия, включително ракети и боеприпаси.

Тази сутрин граничният украински град Вовчанск се оказва в центъра на ожесточени сражения. Руските сили се опитват да пробият украинската защита в югоизточната Харковска област и да отворят нов фронт след месеци натиск на изток и юг. Сухопътни части успяват да навлязат на около километър навътре в областта, достигайки до Вовчанск. Според украински високопоставени източници вероятно целта е била да се създаде 10-километрова буферна зона.

"Русия започна нова вълна настъпателни действия в тази посока. Украйна ги посрещна с войски, бригади и артилерия. Важно е да се разбере, че те могат да увеличат натиска и да изпратят повече сили там. Това е факт. Но нашите военни и военни командири го знаеха и прецениха силите си, посрещайки врага с артилерийски огън. Тежки артилерийски боеве е имало около 7-8 часа сутринта, доколкото ми е известно. Посрещнахме ги с артилерийски огън и вярвам, че успяхме да ги спрем още сутринта", каза Володимир Зеленски, президент на Украйна.

По-рано стана ясно, че руски диверсионни групи са се опитали да проникнат през границата в Харковска област, но украинските сили са ги отблъснали, написа в Телеграм управителят Олег Синегубов. Киев е изпратил подкрепления към района на сраженията във Вовчанск, който е с 3 хиляди души население и граничи с руския Белгород. Украинските власти са помагали за евакуацията на цивилни хора, като повечето са напускали града със собствен транспорт.

На няколко пъти президентът Зеленски предупреди, че очаква голяма руска офанзива, която може да започне през май или юни и удари да бъдат нанесени по неочаквани части на фронта. Сред хипотезите е, че е възможно настъпление към Харков. От седмици, включително и тази нощ, вторият по големина град в страната и областта са обстрелвани с ракети и дронове. Днешната сухопътна атака е първата след изтеглянето на руските сили от този район, отблъснати при украинската контраофанзива през есента на 2022 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангел Кодинов и Преслав Георгиев се класираха за финалите на своите дисциплини на Световната купа по кану-каяк в Сегед
Ангел Кодинов и Преслав Георгиев се класираха за финалите на своите дисциплини на Световната купа по кану-каяк в Сегед
Стилияна Николова е финалистка на обръч и на топка на Държавното първенство категория "Елит"
Стилияна Николова е финалистка на обръч и на топка на Държавното първенство категория "Елит"