НОВИНИ

Мерки срещу купения вот: Структури в МВР ще обменят в реално време сигналите за изборна търговия

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:09, 10.05.2024 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Всички сигнали и оперативна информация за търговия с гласове ще се обменя и анализира от различните структури на МВР в реално време. Тази задача постави пред шефовете във вътрешното министерство служебният министър Калин Стоянов. До момента са постъпили 4 сигнала за изборна търговия и нарушения, по които се работи. Няма образувани наказателни производства.

На този етап проверката показва, че не се потвърждават данните, посочени и в четирите сигнала. Два от тях са за подготвяна изборна търговия в полза на определени партии и коалиции, а другите два са за административни нарушения, свързани с предизборната кампания. От МВР не уточняват къде са подадени сигналите, но според наши източници два сигнала са подадени във Враца и по един във Видин и Ямбол.

На старта на кампанията по ЗМВР са съставени вече 4 протокола с предупреждения за въздържане от извършване на престъпления срещу изборните права на гражданите. Вече е създадено и Националното междуведомствено звено между прокуратурата, МВР и ДАНС, което ще координира цялостно работата по противодействието на търговията с гласове.

Пред колегите си от всички структури на вътрешното министерство, Калин Стоянов заяви, че не само закона, но и професионализма на всеки задължава МВР да гарантира сигурността, спокойното протичане на изборите и правото на всеки избирател да гласува по съвест, а не под въздействие:

"МВР през тази кампания ще покаже на първо място, че е деполитизирана система и всякакви опити за внушения в друга посока ще покажат своята несъстоятелност. "Наше" могат да нарекат МВР не отделни партии, още по-малко отделни политици, а единствено българските граждани."

снимки: БТА, БГНЕС/Архив

И предупреди колегите си, че няма да има компромиси за тези, които си позволят да се отклонят от законовите задължения на министерството в рамките на предизборната кампания, както и по време на самите избори:

"Ясно заявявам, че няма да толерирам никакво политическо заиграване на каквото и да било ниво."

В противодействието на изборната търговия МВР ще стъпи върху опита, но и анализа на изборните престъпления през последните години.

"Аз няколко пъти съм го казал, че хората, които се занимават с това, а това е голяма част от активния криминален контингент, който се занимава с всякакъв вид престъпна дейност, преди и по време на изборите те стават активни и по тази линия. Всеки път наблюдаваме все по-голяма креативност от тяхна страна, предполагам, че и този път ще има подобни ситуации", каза още Калин Стоянов, служебен министър на вътрешните работи.

Информацията за сигналите за изборна търговия ще се обменя, обработва и анализира онлайн в реално време между всички структури в МВР и така ще се следи интерактивната карта на т. нар. "горещи точки". Именно там ще се насочват и най-сериозен ресурс от разследващи, които да противодействат на изборната търговия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оле Далин е впечатлен от подкрепата на институциите у нас за кандидатура на България за домакинство на Зимни младежки олимпийски игри
Оле Далин е впечатлен от подкрепата на институциите у нас за кандидатура на България за домакинство на Зимни младежки олимпийски игри
13 по пощата и една - онлайн: Как държавите могат да гласуват на евроизборите?
13 по пощата и една - онлайн: Как държавите могат да гласуват на евроизборите?