НОВИНИ

След 4-годишна пауза: Отварят отново пансиона за родители на онкоболни деца в ИСУЛ

От болницата се надяват, че ще се намерят и дарители, които да подкрепят каузата

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:43, 10.05.2024
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Доброволци реновират пансиона за родители към детската онкохематология на ИСУЛ. Заради пандемията от COVID-19 той е затворен. Така семействата, които нямат близки и роднини в София, са принудени да плащат хотел или квартира докато, децата им са на лечение в клиниката.

Повече от 6 месеца 3-годишният син на Катя Тошева се бори с онкохематологично заболяване. Често му се налага да остава в специализираната клиника в ИСУЛ:

"В отделението живеем - да, защото иначе квартирите, нали ви казвам, тук са непосилни, понякога и квартира сме си наемали. Притесняваме някакви родини."

Около 20 от леглата в детската онкохематология на ИСУЛ са заети постоянно. Почти всички пациенти остават там с майките си и делят едно легло.

"Някой път се получават две майки с две деца. Ако децата са по-големи, е доста неудобно от битова гледна точка и не много добре за поддържането на високата хигиена, която е важна за нашите пациенти", каза доц. Боряна Аврамова - началник на Клиниката по детска хематология и онкология, УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Съвсем скоро ситуацията ще се промени, защото пансионът в двора на ИСУЛ, който е затворен преди 4 години заради пандемията от COVID-19 ще заработи отново.

"Тук има общо 18 легла в 6 стаи. Могат едновременно да остават 6 семейства или да се правят комбинации. Ще може родителите на по-големите деца през това време да са тук и същевременно с децата си", каза още доц. Боряна Аврамова.

Отварянето на пансиона за родители ще се отрази благоприятно на лечението на децата.

Катя Тошева: "Ако съм тук, мога да го изкарам навън - тук има места, където да играе."

"Всъщност това е част от възстановителния и оздравителния процес", каза Ивайла Георгиева - психолог в Клиниката по детска хематология и онкология, УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Престоят на родителите ще е безплатен. От ИСУЛ се надяват, че ще се намерят и дарители, които да подкрепят пансиона.

"Само болницата не може да се справи с такива големи разходи. Имаме нужда както за материалната база, за поддръжката, така и за възнагражденията на персонала. Някаква специална помощ - нямаме. Но се надяваме държавата да се включи активно както за ремонта на клиниката, така и за допълнително подпомагане на съществуването на този дом", допълни доц. Боряна Аврамова.

Пансионът е реновиран с дарителски средства и доброволен труд. От около месец Мартин помага за сглобяването на мебелите.

Мартин Стратиев - доброволец: "Когато детската площадка беше в окаяно състояние и я направих цялата, седнах на една пейка и гледах как децата играят, как се радват, как майките са по-спокойни преди тежките процедури и това ми дава щастие."

Всеки, който има желание да подпомогне функционирането на пансиона към Клиниката по детска клинична хематология и онкология, може да го направи на следната банкова сметка: BG41UBBS88881000322926, BIC КОД: UBBSBGSF. Като основание за плащане следва да посочи: Дом-пансионат към КДКХО.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 10.05.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 10.05.2024 г., 20:50 ч.
Юлияна Янева донесе четвърта квота за България в борбата за Олимпийските игри в Париж
Юлияна Янева донесе четвърта квота за България в борбата за Олимпийските игри в Париж