НОВИНИ

Висши прокурори и следователи дадоха показания пред полицията (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
21:34, 18.06.2021
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Тази сутрин висши прокурори и следователи са получи телефонни обаждания, с които са призовани да дадат показания по разследване на "Национална полиция", без да е уточнено какво е разследването. По-късно информацията беше потвърдена първо от Сийка Милева, говорител на главния прокурор, а след това и от МВР, които казаха, че проверяват конкретен сигнал.

Един от разпитваните е настоящият адвокат и бивш градски прокурор Николай Кокинов. Бил е призован и бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

"По света и у нас" разговаря с Кокинов, който не пожела да бъде записан, но коментира, че е бил питан за неща от преди 12 години, за които той нямал спомен и това бил казал на разследващите.

Интересното е, че Кокинов е питан дали може да предостави телефон, за да бъде призован на разпит друг настоящ адвокат и бивш най-висш прокурор Бойко Найденов. Той беше зам. главен прокурор и шеф на Националното следствие. Дори изпълняваше функциите на главен прокурор, когато Борис Велчев подаде оставка, за да встъпи в длъжност като конституционен съдия. Тогава Найденов стана и.д обвинител номер едно до избирането на Сотир Цацаров.

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов пък е разпитван за разследването отпреди повече от 10 години за предлагане на подкуп от 200 000 лв. на бившия изпълнителен директор на държавен фонд "Земеделие" Светослав Симеонов, който неправомерно да възстанови ДДС на две фирми.

През 2013 г. Найденов беше разследван и дори Софийската градска прокуратура му повдигна обвинение, но прекрати производството през 2015 г. поради това, че основният свидетел Светослав Симеонов не е дал достатъчно ясни и конкретни факти, за да се поддържа обвинението.

Появи се и и информация, че и бившият главен прокурор Борис Велчев е призован на разпит, което самият той научи от медиите. Каза, че никой не го е търсил, но ако бъде повикан ще изпълни задължението си да се яви пред разследващите.

От МВР бяха лаконични, че проверяват конкретен сигнал, заради което са призовани бивши магистрати и следовател в Националното следствие, но в качеството му на гражданин. От наши източници научихме, че това е следователката Бисерка Стоянова, която била призована от разследващ полицай Чуков.

Според наши източници проверката е по сигнал на бизнесмен, който твърди, че бил притискан да оттегли свои показания и дори бил заплашван с "канибалски намеци".

Бившият премиер Бойко Борисов днес коментира, че целта на всичко това е той и очаква да бъде повикан на разпит в седмицата преди изборите.

Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Километрична колона от чакащи автомобили за Гърция имаше и днес
Километрична колона от чакащи автомобили за Гърция имаше и днес
Верижна катастрофа на пътя Плевен - Бяла
Верижна катастрофа на пътя Плевен - Бяла