НОВИНИ

Топпрокурори и следователи са привикани в полицията

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
10:44, 18.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Тази сутрин висши прокурори и следователи са получи телефонни обаждания, с които са призовани да дадат показания по разследване на Главна дирекция "Национална полиция", без да е уточнено какво е разследването, научи "По света и у нас".

Привикването се извършва две седмици след като ДАНС влезе на проверка в специализираната прокуратура.

Магистратите се ползват с функционален имунитет и без той да е свален не могат да бъдат разследвани за действия свързани с изпълнение на служебните им задължения.

Пред "По света и у нас" Сийка Милева, говорител на главния прокурор, потвърди, че висши магистрати са викани в ГД "Национална полиция", но не знае по какви обстоятелства.

По информация на "По света и у нас" Бисерка Стоянова – следовател от Националната следствена служба, е сред призованите от Чуков, който е разследващ полицай от "Национална полиция".

Бившият градски прокурор на София Николай Кокинов също е бил сред виканите на разпит в ГДНП.

Пред "По света и у нас" Кокинов каза, че е питан за факти отпреди 12 години, подробности за които той не помни. Питан е дали може да даде телефонния номер на Бойко Найденов, който беше директор на Националното следствие. Найденов изпълняваше и функциите на главен прокурор, след като Борис Велчев стана Конституционен съдия до избора на Сотир Цацаров за главен прокурор.

От МВР съобщиха за "По света и у нас", че Главна дирекция "Национална полиция" се извършва проверка в рамките на работата по конкретен сигнал. В хода ѝ бивши магистрати и действащ служител на Националната следствена служба, в качеството му на гражданин, са били поканени в главната дирекция, за да дадат писмени сведения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Местят финала на Евро 2020 в Будапеща?
Местят финала на Евро 2020 в Будапеща?
Франк де Бур: Трябва да растеш по време на турнир
Франк де Бур: Трябва да растеш по време на турнир