НОВИНИ

Вижте кои са големите победители на тазгодишните "Оскари"

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
08:42, 26.04.2021 (обновена)
Чете се за: 06:20 мин.
Още
Слушай новината

Проведе се 93-ата церемония по раздаване на наградите "Оскар". Българката Мария Бакалова не успя да спечели, но името ѝ вече е добре познато и на големите звезди отвъд Океана, и на медиите, които я приветстваха за страхотната ѝ визия. Това беше нощта на филма "Земя на номади", който триумфира в най-важните категории. Церемонията на "Оскарите" постави и много прецеденти.

Звезди по червения килим - гледка, която през изминалата година изглеждаше немислима. Макар и в тесен кръг, 93-ата церемония по раздаване на наградите "Оскар" припомни за позабравените времена на блясък в "Меката" на киното.

Организаторите забраниха виртуалните включвания, както и появата с небрежно облекло. Смениха и мястото и добавиха едно - едновременно в "Долби Тиътър" и железопътна гара "Юниън стейшън".

Учителката по музика на Мария Бакалова: От малка беше едно много различно дете

Победителите бяха призовани да говорят свободно и да споделят свои лични истории, вместо традиционните 45-секундни благодарствени слова.

Първият награден за вечерта беше британецът Даниел Калуя за поддържаща мъжка роля. Речта си посвети на своите родители, но успя да смути както тях, така и останалите в залата с разказ за това как е бил заченат.

"Това е невероятно, наистина! И ето така аз сега стоя пред вас, разбирате ли ме? Щастлив съм, че съм жив. Тази вечер ще се празнува!", заяви Даниел Калуя, "Оскар" за поддържаща мъжка роля в "Юда и Черният Месия".

Мария Бакалова не спечели "Оскар" за поддържаща женска роля, но беше приветствана от Брад Пит с думите "Добре дошла, Мария". Похвали за стила си получи както от BBC, така и от модната библия "Вог".

Мария Бакалова впечатли световните медии с роклята и бижутата на "Оскарите"

Наградата взе актрисата от "Минари" - южнокорейката Юн Ю-джун, която не скри вълнението си, че е на една сцена с един от най-привлекателните мъже в Холивуд.

"Ох, господин Брад Пит! Най-после! Радвам се да се запознаем. Къде бяхте, когато снимахме?", каза Юн Ю-джун, "Оскар" за поддържаща женска роля.

Първата южнокорейка с Оскар и още много прецеденти - китайката Клои Чжао стана втората жена и първата цветнокожа, спечелила награда за най-добър режисьор. Нейният "Земя на номади" беше отличен и за най-добър филм. Донесе и трети "Оскар" на Франсис Макдормънд за главна женска роля.

"Благодарни сме, че бяхме номинирани с всички тези прекрасни хора. Благодарим и на екипа, който повярва в нас и нашето общество на номади. На всички, които срещнахме по пътя си, че ни научихте на силата да бъдеш гъвкав и устойчив и, че ни напомнихте какво е истинска доброта. А сега ви давам Фърн", заяви Клои Чжао, "Оскар" за режисура и за най-добър филм.

"Не, аз съм Фран. Моля ви гледайте филма ни на възможно най-големия екран, който намерите, а съвсем скоро ще можем всички заедно да бъдем рамо до рамо в тъмни киносалони, в които да изгледаме всички филми, които са представени тази вечер", допълни Франсис Макдормънд, "Оскар" за най-добра женска роля.

Победата на Макдормънд остави с празни ръце Глен Клоуз, която се нареди до Питър О'Туул с 8 номинации и нито една победа.

Носителят на две награди "Оскар" сър Антъни Хопкинс е отличен за най-добър актьор за "Бащата", който е и филмът с най-добър адаптиран сценарий. 83-годишният Хопкинс е най-възрастният победител в тази категория.

При анимациите статуетката очаквано отиде при "Душа".

За разлика от предишни години, в които Академията е търпяла критики, че "Оскарите" са прекалено бели, то сега цели 9 от 20-те актьори бяха цветнокожи. Силно беше присъствието и на дамите, които бяха 76 от всички номинирани.

Не пропускайте и специалното ни студио: "Оскари: надежди и победи". Гледайте го онлайн във Фейсбук, в Youtube канала на БНТ и на bntnews.bg от 18.30 часа. Водеща е Галя Крайчовска.

СПИСЪК НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ:

Най-добър филм - "Земя на номади"
Най-добър актьор - Антъни Хопкинс за "Бащата"
Най-добра актриса - Франсис Макдорманд за "Земя на номади"
Най-добър режисьор - Клоуи Чжао за "Земя на номади"
Най-добър актьор в поддържаща роля - Даниел Калууя за "Юда и черния месия"
Най-добра актриса в поддържаща роля - Юн Ю-джун за "Минари"
Най-добър оригинален сценарий - "Обещаваща млада жена"
Най-добър адаптиран сценарий - "Бащата"
Най-добър анимационен филм - "Душа"
Най-добър документален филм - "Моят учител октопод"
Най-добър чуждестранен филм - "Още един път"
Най-добра песен - Fight for You от "Юда и черния месия"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва ремонт на "Дунав мост" край Русе, въвежда се временна организация на движението
Започва ремонт на "Дунав мост" край Русе, въвежда се временна организация на движението
Благотворителна акция за пострадалите при пожар в столичния кв. "Хиподрума"
Благотворителна акция за пострадалите при пожар в столичния кв. "Хиподрума"