НОВИНИ

Започна Страстната седмица

bnt avatar logo
от БНТ
06:23, 26.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Започна Страстната седмица. Тя е посветена на последните дни от земния живот на Иисус Христос. Според православния календар тя завършва в навечерието на Христовото възкресение.

В Бачковския манастир тече усилена подготовка за посрещане на поклонниците за Великден. В светата обител при спазване на всички противоепидемични мерки ще може да се пренощува като са осигурени 120 места.

На втория ден от Великден в поклонническия път на чудотворната икона на Света Богородица до местността Клувията се очаква да се включат повече хора от миналата година.

"С Божия помощ очакваме тази година да имаме повече поклонници, защото хората свикнаха с мерките, свикнаха как да се предпазват, отнасят се с едно много сериозно внимание и отношение, а както знаете хората, които посещават богослуженията, спазват изискванията", заяви епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир.

Голяма част от поклонниците още в края на миналата година са заявили своето желание да пренощуват в манастира.

"Има хора, които се обаждат и казват ние имаме тежки здравословни проблеми, искаме да останем една нощ в светата обител и да се молим, и да пренощуваме при Божията майка, всички тези хора ще бъдат посрещнати и ще им бъде оказано манастирско гостолюбие", допълни епископ Сионий.

В южния двор на манастира текат последни довършителни работи по ремонта на стаите.

"Има 15 нови стаи обновени, реновирани и в момента се оборудват, които са с по две или три легла, така че тук ще могат да се настанят някъде около 40 човека. Разчитаме за настаняването на поклонниците и на съществуващата база, която е отремонтирана и пригодена с условия за съвременния поклонник", каза още игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий.

За Великден хората ще могат да видят и двата ремонтирани параклиса до манастира, които две години бяха затворени за посещения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Партията на премиера Еди Рама печели на изборите в Албания
Партията на премиера Еди Рама печели на изборите в Албания
400 случая на коронавирус, под 8% са положителните проби
400 случая на коронавирус, под 8% са положителните проби