НОВИНИ

Изборите в Албания: Оспорвана битка между Еди Рама и Лулзим Баша

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:47, 25.04.2021
Чете се за: 02:57 мин.
Балкани
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Албания гласува днес на парламентарни избори. Вотът приключи в 20.00 часа българско време, при сравнително висока избирателна активност. Предизборната кампания беше изпълнена със скандали, напрежение и дори убийство, а основната битка е между Социалистическата партия на премиера Еди Рама и Демократичната коалиция на Лулзим Баша.

12 партии и коалиции се борят за 140-местния албански парламент. Кампания не премина никак гладко - политическите опоненти водеха компроматна война, разменяха си взаимни обвинения, имаше случаи на атаки срещу партийни централи и дори убийство на активист. Очаквано, сред основните теми в седмиците преди вота, беше корупцията - Албания е на 104-о от 180 места в световна класация за корупцията.

В късния следобед сайтът на Централната избирателна комисия беше обект на хакерска атака, което доведе до забавяне на гласуването по места, но пък до покачване на напрежението не се стигна.

Малко над 3 и половина милиона албанци избират кой да управлява страната. Основната битка е между премиерът от 8 години - социалистът Еди Рама и лидерът демократическата опозиция Лулзим Баша.

Бивш баскетболист, умел художник и известен с прекалено небрежния си стил на обличане - 56-годишният Рама е противоречива фигура в страната си и по света.

"Днес е ден, в който не таим никакви отрицателни чувства към никого, независимо дали чрез вота си ще ни подкрепи или не. Нека не забравяме, че както днес, така и утре ние ще бъдем част от едно голямо семейство, което живее в една родина", каза премиерът на Албания Еди Рама.

Опонентът му Лулзим Баша - 46-годишен адвокат, бивш кмет на Тирана, живял в Нидерландия.

"Важно е да гласуваме и е важно да го направят много хора. Излезте и дайте своя вот, защото той ще определи бъдещето на вашите семейства, на вашата държава и на самите вас. Днес е денят на демокрацията", каза лидерът на Демократическата партия Лулзим Баша.

Основната задача на новите управляващи, ще бъде даването на нов тласък на преговорите с Брюксел. От 2014 г. бившата комунистическа държава е кандидат за член на ЕС, но все още няма дата за начало на преговорите, тъй като е в пакет с Република Северна Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На Цветница деца и възрастни се учиха да плетат венци в село Раждавица
На Цветница деца и възрастни се учиха да плетат венци в село Раждавица
Експеримент: Как се живее 40 дни в пещера?
Експеримент: Как се живее 40 дни в пещера?