НОВИНИ

Гневна реакция на Турция, след като Джо Байдън призна арменския геноцид

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:16, 25.04.2021
Чете се за: 03:35 мин.
Балкани
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Гневна реакция на Турция след решението на американския президент Джо Байдън да признае за геноцид масовите убийства на арменци в Османската империя през 1915 г. Историческата декларация обтегна допълнително влошените отношения между двете страни съюзнички в НАТО, но беше посрещната с ентусиазъм в Армения и арменската общност по света.

В Туитър американската телевизионна звезда с арменски произход Ким Кардашян написа "Благодаря ви, президент Байдън, за куража да кажете истини, които други предпочетоха да премълчат".

Турското външно министерство извика за разговор американския посланик в Анкара Дейвид Сатърфилд. Било му е заявено, че признаването на арменския геноцид няма правна база, Анкара го отхвърля и го намира за неприемливо. Според турската дипломация декларацията на Джо Байдън е отворила дълбока рана, която трудно ще заздравее.

Турското правителство и опозицията демонстрираха рядко единство срещу хода на Вашингтон. Външният министър го определи като основан на популизъм, а опозицията -като "голяма грешка".

Белият дом скъса с внимателно премерения език за избитите арменци в началото на миналия век. Роналд Рейгън, който е от Калифорния - дом на голяма арменска диаспора- е единственият американски президент, определил жестокостите като "геноцид". В Лос Анджелис отбелязаха 106-ата годишнина от трагичните събития, а оратори изтъкнаха, че след признаването на геноцид следват репарации и реституция.

"По-добре късно, отколкото никога. Това е първа стъпка към търсене на отговорност от Турция. Признаването на геноцид показва на други страни, че това е неприемливо, че дори след 106 години ще го признаем, ще търсим отговорност и евентуално ще предотвратим нови случаи на геноцид", каза Елиза Шамшиян.

Не беше подминат и конфликтът в Нагорни Карабах, спечелен от Азербайджан с турска подкрепа.

"Когато днес виждаме преследване на арменски мъже, жени и деца, когато виждаме да се извършват геноцидни престъпления срещу арменския народ, у нас остава чувството, че има още работа за вършене", каза Алекс Галитски от Арменския национален комитет на Америка.

Признаването на арменския геноцид е въпрос на националната сигурност на Армения, посочи премиерът на страната Никол Пашинян. Той подаде оставка и предизвика предсрочни парламентарни избори на 20 юни заради вълна от критики за загубения конфликт в Нагорни Карабах.

"Ако народът реши повече да не бъда премиер, аз ще уважа това решение", каза премиерът на Армения Никол Пашинян.

Опозицията нарича Пашинян изменник заради неизгодното мирно споразумение за Нагорни Карабах. През февруари той наля масло в огъня като уволни редица висши военни и ги обвини в опит за преврат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експеримент: Как се живее 40 дни в пещера?
Експеримент: Как се живее 40 дни в пещера?
Позиция на ЕМКО: Сред фактите за дейността на руските агенти в Чехия "се промъкват и неверни хипотези"
Позиция на ЕМКО: Сред фактите за дейността на руските агенти в Чехия "се промъкват и неверни хипотези"