НОВИНИ

Владимир Иванов: Пазарът е свръхзареден в момента, може да очакваме спокойно лято

bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 29.04.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Пазарът е свръхзареден в момента, има значителен превес на предлагането над търсенето. Това заяви в "Говори сега" Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. По думите му може да се очаква спокойно лято с тенденция на задържане на цените.

"Като цяло зърното поевтиня в световен мащаб, там има един блокиран пазар при цени от около250 долара, които са отдавна. При слънчогледа и рафинираното олио се наблюдава срив в цените, далеч от пиковете от 2022 г. Търсенето също е много малко. Всичко това създава сериозен проблем за нашите земеделски производители", коментира Иванов за състоянието на пазара на зърно.

При млечните продукти има стабилизиране на цените през последния месец. Свинското месо е на нивата от миналата година, рибата е с -10%, олиото с 30% по-евтино.

При захарта все още има индикации за покачване на световния пазар, като не се знае докъде ще достигне, коментира Иванов и допълни, че в момента цената на захарта е достигнала психологическа граница от 700 долара.

Когато намесите на държавата са навременни и правилни, проблем няма никакъв, въпросът е да не се намесва в пазарния механизъм, защото имаше доста предложения за груба намеса в пазарния механизъм. Това никога няма да доведе до нищо добро, каза още Владимир Иванов.

Той допълни, че се наблюдават свръхвисоки цени на лука, тъй като има дефицит, особено в Централна Европа. Дефицит има и при картофите заради лоша реколта в Германия, която е основен производител.

Цялото интервю вижте във видеото

Гледате повече от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Селекционерът на Словения: Ромен Белмис ще намери начин как да победите Кипър
Селекционерът на Словения: Ромен Белмис ще намери начин как да победите Кипър
Ромен Балмис: Допуснахме много грешки срещу Словения, в Кипър трябва да играем по-концентрирано
Ромен Балмис: Допуснахме много грешки срещу Словения, в Кипър трябва да играем по-концентрирано