НОВИНИ

Забраната за внос на продукти от Украйна може да продължи и след 5 юни, каза земеделският министър

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
15:00, 29.04.2023 (обновена)
Чете се за: 06:05 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Министърът на земеделието Явор Гечев определи като успех за страната ни постигнатото късно снощи споразумение с ЕК за украинското зърно. То включва забрана на вноса в България и още 4 страни - Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна, като се осигури само транзитното им преминаване към останалите страни от ЕС и света. Гечев заяви, че след забраната не се очаква спекула на пазара или вдигане на цената на хляба. Споразумението включва и помощ от 100 млн. евро за местните земеделски стопани, но засега не е ясно каква част от тях ще получи България.

Общоевропейската забрана за внос на 4-те земеделски култури от Украйна ще продължи до 5 юни, като има декларация от Европейската комисия, че това може да продължи и за по-дълго време. Това каза още министър Гечев.

Вижте изявлението на Явор Гечев тук

Министърът на земеделието заяви, че още другата седмица ще предложи да отпадне националната забрана за внос на зърно и храни от Украйна. Постигнатото споразумение с Еврокомисията той определи като изключителен успех

"В крайна сметка значи, че България е пълноценен член на Европейския съюз. Това значи, че Европейският съюз е такъв какъвто трябва да бъде - той е с вътрешна солидарност между самите държави, това е потвърждение на нашата теза, че България на практика има проблеми и тези проблеми комисията ги отчита", заяви Гечев.

Според Гечев европейското решение няма да предизвика сътресения на пазара и няма да има поскъпване на хляба и олиото у нас, защото в България има достатъчно количество слънчоглед и пшеница, родно производство.

"Имаме просто големи количества култури и слънчоглед, царевица и пшеница, които съответно няма как да се качат цените, защото знаете търсенето и предлагането на практика се срещат при равновесната цена, да са спокойни потребителите няма да има сътресение на пазара, никой не ги очаква. Виждате дори борсата на зърното всъщност падат в последните два или три дена", допълни Явор Гечев.

Все още не е известна сумата, която българските фермери ще получат от пакета от 100 млн. евро, обещан от ЕК като обезщетения.Зърнопроизводителите са доволни от решението, но предупреждават, че техните складове, както и тези на търговците са пълни, и това ще попречи на прибирането на новата реколта.

"Моя апел е и към управляващите да го помислят това нещо, защото доколкото знам една от най-големите български фирми, която е от Бургас, има в момента 80 000 тона в склада. Ако там не се помогне това зърно да се разкара, проблемът на държавата ще бъде много голям", заяви Йосиф Делгянски - зърнопроизводител.

Според министър Гечев коридорите за реекспорт на украинска продукция през страната ще продължат да действат. Ако обаче част от това зърно остане в страната българските зърнопроизводители няма да издържат финансово, смятат от бранша.

"Ще има фалити в по-малките зърнопроизводители, така че тая година тоя преходен период, който ще извървим, ще има загуби, няма как да не реализираме загуби. Поне за мен загубите ще бъдат 3 млн. лева", заяви Йохан Делгянски.

Явор Гечев заяви, че следващата седмица ще се срещне с украинския си колега и двамата ще обсъдят както двустранните отношения, така и вноса на олиото. Преработвателите на слънчоглед у нас апелират за отмяна на всички ограничения за внос.

"Ние от самото начало сме против това решение на забрана за внос на слънчоглед в страната. Това ограничава нашите възможности за покупка на суровина на конкурентни цени", заяви Яни Янев - председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

Еврокомисията ще продължи да наблюдава вноса на слънчогледово олио. Страната ни предлага на Европейската комисия забрана на вноса на още няколко продукта от Украйна - сред тях са сухото мляко и медът, каза още министър Гечев. България настоява за постоянен механизъм, който Европейският съюз да задейства, веднага когато има аномалии на пазара.

"Има количества мед, които самата комисия констатира, че са двойни на практика за последната година, които от Украйна влизат в България и съответно искаме да урегулираме тези неща. Т.е. наводняването от тази страна на Европа при черноморския регион не прави услуга на никого", заяви Явор Гечев.

До 5 юни Европейската комисия ще наблюдава вноса и на други стоки като пилешко месо и яйца и ще прецени дали да забрани вноса им.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тодор Янчев: Важно е да устискаме третото място
Тодор Янчев: Важно е да устискаме третото място
Изабелла Шиникова се класира на финал в Тунис
Изабелла Шиникова се класира на финал в Тунис