Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Владислав Горанов: В ръководството на БНБ има хора, които не са убедени в ползите от приемането на еврото

bnt avatar logo
от БНТ
09:55, 16.07.2023
Чете се за: 04:35 мин.
Политика
Слушай новината

В Управителния съвет на БНБ има хора, които гласно или негласно "саботират или не са били убедени в еврозоната", но това не е гуверньорът Димитър Радев. Това стана ясно от думите на бившия финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов в "Денят започва с Георги Любенов".

"Ако има някой в БНБ, който гласно или негласно е саботирал или не е бил убеден в еврозоната, това не е Димитър Радев. И ако има критика, която мога да отправя към него, е че той допусна в БНБ да се налагат асиметрично подобни гласове. Не тропна по масата в подходящия момент, а допусна определени членове на УС да прокарват и то не с лицето си, тези тези.

С Димитър Радев свършихме 90% от работата по влизането в чакалнята на еврозоната и да го упрекват, че не е бил за еврото е исторически грешно. Радвам се, че Димитър Радев ще получи подкрепа, защото той първо е твърдо за еврото и второ, е човекът, който с опита и контактите си може да движи по-бързо процеса от колкото някой друг", посочи Владислав Горанов.

Според Горанов, когато България е на този етап от присъединяването към еврозоната, не е удачно да се сменят ключови участници в този процес. Той изтъкна, че през последните години не е направено необходимото по този въпрос и "изпуснахме питомното, а сега гоним дивото".

"Проблемът с еврото е симптоматичен от гледна точка на действията на Асен Василев, защото тръгнахме преди Хърватия по пътя към еврозоната, финишираме след тях. Кабинетът "Петков" можеше да придвижи доста неща. Като изключим настрани фискалните аспекти и ограничения за влизане в еврозоната, можем да подозираме, че или е имало колебание от страна на президента Румен Радев, или ПП тепърва припознават влизането в еврозоната като приоритет и то след като инфлацията е много далеч от това, което трябва да бъде, фискалните показатели са на ръба. Усилията ще бъдат по-сложни, тоест ние вече гоним дивото, изпуснахме питомното", изтъкна той.

Според бившия финансов министър с така предложения Бюджет2023 има опасност да бъде надвишено изискването за 3% дефицит.

"Това, което виждаме днес, е една числова комбинация, силно казано бюджет. Това, което на мен ми прави лошо впечатление, е, че липсват каквито и да било усилия за ограничаване на дефицита в тази и в следващите години, което по принцип, като оставим настрана, че се движи по ръба на Маастрихските критерии и може лесно да бъде подмината критичната 3-процентова бариера, в някои от годините 24- 25-та, това дори се предлага в рамката на Василев. Проблемът е, че деморазилира и Вие затова ще гледате тепърва протести и всякакви дисбаланси в публичните сфери, защото, когато започнеш да подхождаш на парче и безпринципно, ти неминуемо отваряш един нескончаем дебат, на кой повече му се полага, кой е по-важен за обществото", каза Горанов.

Относно подкрепата на ДПС към правителството, Владислав Горанов посочи, че Движението за права и свободи има интерес в това да се освободят от критиките срещу тях, че възпрепятстват определени реформи. Могат да се легитимират чрез участието си в промените в Конституцията, затова тяхната подкрепа може да се използва в определени моменти.

Засега Владислав Горанов не вижда заплаха за ротационното управление на страната.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболните национали под 19 г. спечелиха сребро на Балканиадата
Волейболните национали под 19 г. спечелиха сребро на Балканиадата
Филип Станев, ИТН: При ДПС забелязваме реална амбиция за влизане във властта
Филип Станев, ИТН: При ДПС забелязваме реална амбиция за влизане във властта