НОВИНИ

Влиза в сила частична карантина във Франция и Полша

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:55, 20.03.2021
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Германия обяви България за страна с висок риск от COVID-19. Това означава, че от неделя в полунощ влизането от нашата страна в Германия ще става само с отрицателен PCR тест. От днес във Франция и Полша влиза частична карантина, след като броя на ковид инфекциите се увеличи през последните седмици.

Новите ограничения във Франция засягат около 21 милиона души в 16 департамента, включително столицата Париж. Часове преди мерките да влязат в действие, влаковете от Париж към други части на страната, където те не се прилагат, се препълниха. Задръствания се получиха и на някои от изходите на Париж.

Все пак новите ограничения няма да са толкова строги, както преди. Хората ще имат право да излизат без ограничение във времето, но в рамките на до 10 км от дома и с атестация. Остават отворени училищата, магазините за стоки от първа необходимост, както и някои услуги като фризьорските салони. Вечерният час за цялата територия на страната е изместен в 19.00 часа. Социалната изолация ще действа най-малко четири седмици.

"Научихме някои уроци. Факт е, че хората се заразяват по-малко навън и повече вътре. Затова и сега има по-голяма свобода на движение. Това е много важно и много положително. Физическата активност на открито допринася за нашето психическо и физическо здраве", заяви Ан Идалго, кмет на Париж.

Полша също е блокирана от днес за три седмици. Няма да работят обектите, свързани с култура, отдих и спорт. В търговските центрове ще работят само магазините за хранителни стоки и аптеките, а заведенията ще правят единствено доставки. Няма забрани за придвижване. Препоръчва се работата от вкъщи. Може да се канят гости до петима души. Носенето на маски навсякъде е задължително.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Честит Тодоровден!
Честит Тодоровден!
Възстановено е движението на метрото до станция "Хаджи Димитър"
Възстановено е движението на метрото до станция "Хаджи Димитър"