НОВИНИ

Водещи университети в САЩ обжалват решението да не се издават студентски визи

Фани Аронова
от Фани Аронова
23:00, 08.07.2020
Чете се за: 00:39 мин.
По света
водещи университети сащ обжалват решението издават студентски визи
Снимка: БГНЕС

Две от най-престижните американски висши учебни заведения атакуват в съда решението да не се издават визи на чуждестранни студенти, които през идната година ще се обучават само дистанционно.

Харвардският университет и Масачузетският технологичен институт заведоха дело във федерален съд в Бостън. Те искат да бъде блокирано това нареждане, издадено от правителството в понеделник. То засяга както новите студенти, така и тези, които вече учат в САЩ.

Президентът на Харвард Лорънс Бакоу посочи, че университетът иска чуждестранните студенти в страната да могат да учат без страх, че може да ги депортират. "Докато не се промени санитарно-епидемиологичната обстановка, няма просто да гледаме как мечтите на нашите чуждестранни студенти се рушат заради дълбоко погрешна заповед", се казва в негово обръщение.

Харвард вече обяви, че през есента минава изцяло на онлайн обучение. Ако заповедта не бъде блокирана, неговите чуждестранни студенти ще трябва да напуснат САЩ или да се запишат в университет с присъствена форма на обучение. Пред такъв проблем са изправени десетки хиляди чужденци.

В същото време президентът Доналд Тръмп настоява всички учебни заведения да отворят врати през есента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево време днес
Слънчево време днес
Хашим Тачи се изправя пред Специалната прокуратура в Хага в понеделник
Хашим Тачи се изправя пред Специалната прокуратура в Хага в понеделник