НОВИНИ

Войната в ДПС: Ще приеме ли съдът отстраняването на Пеевски и приближените му?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:38, 28.08.2024
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Лоялните на Ахмед Доган в Централното оператирвно бюро на ДПС изключиха от движението Делян Пеевски и най-близките до него. Пеевски обяви действията за противоуставни.

Задълбочаването на войната в ДПС предизвика и политически ковментари. Според лидера на ДСБ Атанас Атанасов разцеплениято в движението крие риск и за националната сигурност. Станислав Балабанов пък определи случващото се като изненада.

Дали решенията, които бяха обявени снощи, са легитмини или не, ще стане ясно, когато пред Софийския градски съд бъде заявено вписването на промененото ръководство на ДПС и съдът се произнесе. На този етап не знаем кога Джевдет Чакъров ще внесе заявление за вписването на отстраняването на Делян Пеевски като председател на ДПС, на Халил Летифов, Станислав Анастасов, Искра Михайлова и Йордан Цонев като заместник-председатели и членове на ЦОБ и Хамид Хамид също като член на Централното оперативно бюро.

Член 11 от устава на движението регламентира функциите на Централното оперативно бюро и там е записано, че:

  • Централното оперативно бюро се свиква и ръководи от председателя на партията. Заседава при кворум 2/3 от списъчния си състав, който е 24 души след последната национална конференция и взема решения с обикновено мнозинство от присъстващите членове.

  • Структурата и състава му се предлагат от председателя и се избират от Централния съвет. Член на Централното оперативно бюро се освобождава от Централния съвет по предложение на председателя на партията.

След като снощи Делян Пеевски заяви, че решението е противоуставно, днес все още няма повече коментари.

Снимки: БГНЕС, БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ямбол с първо ново попълнение
Ямбол с първо ново попълнение
Хари Кейн получи наградата "Златната обувка"
Хари Кейн получи наградата "Златната обувка"