НОВИНИ

Ръст на удавниците по Южното Черноморие

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
11:50, 28.08.2024
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Ръст на удавниците по Южното Черноморие. От началото на летния сезон живота си в морето са загубили общо 27 души. А само за миналото денонощие жертвите са четири.

Бурно вълнение и мрачно време посрещнаха летовниците на плажа в Поморие тази сутрин.

"В момента е за жълт флаг, но времето е променливо, така че ако задуха, завали дъжд, вдигне вълната, образуват се течения, подводни ями, може да го сменим на червен", казва Ивайло Христов, старши спасител.

Заради лошото време и вълните плажът остана почти пуст. Не всички туристи обаче оценяват рисковете и това често причинява инциденти.

"Къпане и плуване извън работното време на спасителните служби и на участъци, които са неохраняеми. Към днешна дата има над 140 проведени спасителни операции по разлените плажове. Най-пресният пример е от преди два дни на един от плажовете в Слънчев бряг, плуващи зад близките шамандури ударни от кайтсърфист", каза Иван Георгиев, началник на водно-спасителна служба.

"Проблемите задължително ги имаме, най-вече с употребата на алкохола. Качване по буни и по камъни, там вече е непредпазливост, едно подхлъзване и може да се удари, както крака, ръце, така и главата и се получава най-лошото", заяви Ивайло Христов, старши спасител.

От следващата седмица намалява и броят на спасителите по плажовете. Затова и съветите към летовниците са да бъдат по-отговорни към собствената си безопасност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
19-годишният Светослав, пострадал от пожар в Пловдивско през юли, се възстановява
19-годишният Светослав, пострадал от пожар в Пловдивско през юли, се възстановява
Пострадалият при инцидента в НБУ вече диша самостоятелно
Пострадалият при инцидента в НБУ вече диша самостоятелно