НОВИНИ

Враца обяви частично бедствено положение заради силния вятър

bnt avatar logo
от БНТ
09:05, 18.01.2023
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Към момента поривите на вятъра в града са над 130 км/ч. Заради нанесените щети, Кризисният щаб на Община Враца обяви частично бедствено положение за територията на града. При необходимост ще бъдат включени и населени места на Враца, които имат сериозни поражения по инфраструктурата, съобщиха от общината.

Вижте и още във включването на Мирослава Георгиева.

Пострадал е и покривът на филиала на Великотърновския университет в града.

"Поривите на вятъра надхвърлят 130 км/ч, което е една от основните причини да обявявя частично бедствено положение, най-малкото заради нанесените щети в града. Има пострадали много сгради, покриви са отлетели, много паднали дървета в града, пострадали автомобили, дори преди малко от сградата на общината от данъчното се отлепи част от покрива. Коледният базар, който в момента прибираме, част от къщите буквално бяха въргаляни през нощта, това са къщи, тежащи над 800 кг. Има села без ток в нашата община, има много скъсани електропроводи. След края на бурята, надявам се да приключи днес, да бъдат описани щетите, в следствие на което ще кандидатстваме за финансиране за част от нанесените щети пред междуведомствената комисия Бедствия и аварии", заяви кметът Калин Каменов.

Подадени са над 50 сигнала за щети на дежурния телефон. Най-сериозни са пораженията в града, където има паднали и изкоренени дървета, увредени части от покривни конструкции и фасади на сгради, прекъснати електропроводници, счупени витрини и контейнери за битови отпадъци. На места в кварталите има прекъсване на електрозахранването.

На територията на населените места поривите на вятъра са значително по-слаби, като в селата Челопек, Паволче, Лютаджик и Бели извор няма електрозахранване.

В кварталите „Бистрец“ и „Кулата“ има прекъснати електропроводници.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Йокич с трипъл-дабъл за успеха на Денвър над Портланд
Никола Йокич с трипъл-дабъл за успеха на Денвър над Портланд
ВК Марица гостува на третия най-добър отбор в света в Шампионската лига
ВК Марица гостува на третия най-добър отбор в света в Шампионската лига