НОВИНИ

Връщат маските на закрито във Варна от 1 август

мексикански учени създадоха маска унищожаваща covid
Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ
14:04, 30.07.2022
5295
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

Нови мерки срещу разпространението на COVID-19 влизат в сила във Варна от 1 август. Областта е с най-висока заболеваемост от коронавирус в страната.

  • Маска на закрито

От понеделник маските за лице стават задължителни на закрито. Изключение се допуска за децата до 6-годишна възраст; персонала и клиентите в заведения; спортуващите на закрито за времето на физическата дейност; участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване при спазване на физическа дистанция от 1,5 м от останалите участници; участниците в телевизионни предавания при спазване на физическа дистанция от 1,5 м от останалите участници.

  • Дистанция

Всички лица, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора, да спазват физическа дистанция от 1,5 м.

  • Мерки на работното място

Всички работодатели и органи по назначаване организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения: редовно проветряване и дезинфекция; недопускане до работните помещения на лица с повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други; инструктаж на персонала за правилна хигиена на ръцете и осигуряване на сапун и вода и дезинфектант; създаване на организация, която да осигури физическа дистанция между лицата най-малко от 1,5 м, а при невъзможност – носене на защитна маска за лице;

  • Обслужване на клиенти

При непосредствено обслужване на клиенти, изискващо разстояние по-малко от 1,5 метра е задължително използването на защитна маска за лице. По изключение се допуска обслужване на клиенти без защитна маска за лице, когато са осигурени механични прегради от стъкло или друг прозрачен материал, позволяващ влажно
почистване или дезинфекция.

  • Работа от вкъщи

При възможност и по преценка работодателите и органите по назначаване да създават възможност за работа в дистанционна форма (надомна работа/работа от разстояние) или установят работно време с променливи граници или работа на смени, в т.ч. ограничаване на несъществени контакти на работните места.

  • Организация в обектите с обществено значение

Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, както и за организаторите на масови мероприятия, независимо от техния характер, прилагат и следните противоепидемични мерки:

  1. Организират дейността си по начин, който осигурява спазването на дистанция най-малко от 1,5 м между лицата, на които се предоставят съответните услуги в помещенията и прилежащите към тях площи на открито;
  2. Осигуряват дезинфектант за ръце на входа на обекта;
  3. Поставят на видно място информационни табели или информират по друг начин потребителите на услуги за задължението за спазване на физическа дистанция, хигиена на ръцете и носене на защитни маски на лицето при посещението на съответния обект.
  • Организация в администрацията

Лицата, предоставящи административни и други услуги на граждани да използват средствата на информационните и комуникационните технологии и при възможност да предоставят съответните услуги в електронна среда.

  • Засилен сутрешен филтър в детски заведения
  • Ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни
  • Ограничаване на свижданията в лечебни заведения за болнична помощ и в хосписите.

Допускат се само свиждания при пациенти с престой над 5 дни - по преценка на лекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19. В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора на институцията при спазване на въведените противоепидемични мерки за спазване на физическа дистанция от 1,5 м и носене на защитна маска за лице. Ограничението не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шесткратният шампион в Атланта Иснър отпадна на четвъртфиналите
Шесткратният шампион в Атланта Иснър отпадна на четвъртфиналите
Катастрофа в тунела на Е-79 затрудни движението край с. Железница
Катастрофа в тунела на Е-79 затрудни движението край с. Железница