НОВИНИ

Все повече държави затварят границите си за идващи от Великобритания

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:27, 22.12.2020 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Броят на заразените с COVID-19 в света е близо 78 млн, а жертвите на вируса са 1 млн. и 700 хиляди. Все повече държави затварят границите си като мярка срещу разпространението на новия щам, открит във Великобритания. Според СЗО мутацията не е извън контрол и може да бъде овладяна.

СЗО: Мутиралият COVID-19 от Великобритания не е извън контрол

Според СЗО, макар и мутацията да се разпространява с около 70% по-лесно и да се предполага, че тя заразява и децата, които досега бяха предимно носители, няма повод за паника.

"Вирусите мутират с времето, това е нещо нормално и очаквано. Великобритания съобщава, че този нов щам се разпространява по-лесно, но нямаме никакви доказателства, че той е по-опасен и смъртоносен", заяви генералният директор на СЗО д-р Тедос Гебрейесус.

Повече от 40 държави въведоха забрани за пътуване от и до Великобритания заради открития на Острова нов щам на COVID-19. Той е регистриран още в Италия, Нидерландия и Дания.

"Държавите в момента действат превантивно. Предприемат се възможно най-строгите мерки срещу заразата. Вярваме, че с наближаването на празниците е важно да спрем разпространението на COVID-19 и различните му мутации. Знаем как да го направим, знаем как да предпазим себе си и останалите. За този нов щам важат всички правила, които съществуваха досега", каза Майкъл Раян от СЗО.

Затварянето на граници доведе както до транспортен хаос и провалени планове за празниците, така и до реална заплаха Великобритания да остане без достъп до ключови стоки през следващите седмици. От "Даунинг стрийт 10" съобщават, че Борис Джонсън и Еманюел Макрон работят усилено за намиране на решение, при което да стане възможно преминаването на границите поне от камионите, транспортиращи стоки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сбъднато желание: Путин игра хокей с 9-годишно момче (Снимки)
Сбъднато желание: Путин игра хокей с 9-годишно момче (Снимки)
В сила е разширен списък на хората, които могат да дойдат от Великобритания
В сила е разширен списък на хората, които могат да дойдат от Великобритания